Palkovics László szerint Fudan-ügyben még semmi sem tekinthető véglegesnek és lezártnak

Palkovics László szerint Fudan-ügyben még semmi sem tekinthető véglegesnek és lezártnak

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter interjút ad az EU szociális csúcstalálkozójának második napján a portugáliai Portóban 2021. május 8-án. A koronavírus okozta járványhelyzet, valamint az európai szociálpolitikai menetrend meghatározása szerepel az uniós tagországok állam-, illetve kormányfõinek kétnapos, nem hivatalos találkozójának középpontjában (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint nem igaz az, hogy a tervezett diákváros a kijelölt terület 20-25 százalékán, míg a Fudan Egyetem majdani kampusza a terület 75-80 százalékán helyezkedik el – derül ki a ferencvárosi kerületi lapnak (9 – ferencvárosi közérzeti magazin) adott interjújából, amelyet a kerület polgármestere, Baranyi Krisztina osztott meg a közösségi oldalán.

Palkovics azt mondta, hogy az ő térképükön nem ez látszik. Azzal folytatta, hogy a Diákváros mérete 17,6 hektár, és a terület északi felén lesz. A kormány egyébként a diákvárost az ingatlan déli részére tervezte, de miután Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely budapesti főpolgármester azt mondta, hogy „egy talpalatnyi földet sem adnak” a Fudannak, kénytelenek voltak megcserélni, és az állami területre áthúzni a Fudan tervezett kampuszát. Mint mondta, ebben sincs végleges döntés. Azt mondta, nincs továbbá a finanszírozásról sem, „nincs jóváhagyott terv, sőt, semmi, ami befejezettnek, lezártnak tekinthető”. Hozzátette, a Baranyival folytatott találkozón azt mondta a polgármesternek és Karácsonynak is, hogy ha nyitottak a közös munkára, akkor úgy alakítják a koncepciót, hogy az mindenkinek jó legyen.

Palkovics a Fudan körül kialakult vitáról, Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely kormánnyal ellentétes álláspontjáról azt mondta, hogy szerinte főpolgármester politikai vitát folytat. – Nyilván készül a választásokra, ez részben rendben is van, de városvezetőként talán nem kellene mindent ennek alárendelnie – mondta a főpolgármesterről. Ugyanakkor Baranyiról úgy fogalmazott: „Polgármester asszony sokkal pragmatikusabb volt, neki az a fontos, hogy a kerületében egy olyan terület, amely ma egyikünknek sem válik a dicsőségére – például mert elég ronda –, fejlett városrésszé váljon”. 

Szóba kerültek a Baranyi Krisztina által meghirdetett konzultáció kérdései is. Az erre vonatkozó felvetésre Palkovics úgy reagált, hogy szerinte a kérdések szerinte „nem nagyon hagynak teret” a szabad véleménynyilvánításnak. – Ha azt firtatják, hogy a válaszoló akar-e itt egy kínai valamit, legalábbis nem csinálnak kedvet hozzá. Ha úgy tennék fel a kérdést, hogy akar-e egy olyan egyetemet, ami a világ 34. legjobbika, és azért jön Magyarországra, mert hozzá fog járulni Európa, azon belül Magyarország oktatási, tudományos színvonalának növeléséhez, akkor erre azért nehezebb nemet mondani. De persze várjuk meg az eredményt, hátha meglepetést okoz – magyarázta.