Palkovics: Május elejétől újraindítjuk a gazdaságot

Palkovics: Május elejétől újraindítjuk a gazdaságot

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy januári sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére online tudományos konferenciát tartottak a kutatások szerepéről a koronavírus terjedésének fékezéséről, az egészségügyi védekezésre való eredményes felkészülést szolgáló beavatkozásokról – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

A dokumentum szerint az emberek közötti kontaktusok számának drasztikus visszavágása eredményes stratégiának bizonyult, jelentős részben az állampolgárok felelős magatartásának köszönhetően. A társadalmi kontaktusok száma településtípusonként különböző mértékben, 70-90 százalékkal csökkent. 

A megbetegedések száma korlátok között maradt, kiugró számú új fertőzésekre jellemzően zárt közösségben, jellemzően kórházi osztályokon, szociális vagy idősotthonokban bekövetkezett fertőzésekhez került sor. Így az országos kiterjedésű járványt a védekezés első fázisában sikerült elkerülni Magyarországon.

Egyelőre maradnak a korlátozó intézkedések, de már tervezik a gazdasági élet újraindítását | Magyar Hang

Palkovics László nyitóelőadásában elmondta, a széles körű korlátozó intézkedések fenntartása az ország gazdaságára hosszú távon egyértelműen káros. A védekezés május elején kezdődő második fázisában a feladat a biztonságos visszatérés feltételeinek, ütemezésének megbízható elemzéseken és folyamatos nyomon követésen alapuló meghatározása. A hazai kutatási kapacitások, a tudományos élet képviselőinek szakértelme rendelkezésre áll ahhoz, hogy a gazdaság újraindítása, a korlátozások fokozatos lebontása a második fázisban a kellő megalapozottsággal mehessen végbe.

A járvány terjedésének lassításában a polgármestereknek is komoly szerep jut. Ők egy csütörtökön megjelent kormányrendeletben erre a hétvégére is megkapják a jogosítványt – akárcsak az előző kettőre –, hogy az általánosnál szigorúbb helyi szabályok kihirdetésével gátolják a fertőzés esetleges gyors tovaterjedését.