Palkovicsék szerint a magyarok fizetik a legalacsonyabb gázárat az EU-ban

Palkovicsék szerint a magyarok fizetik a legalacsonyabb gázárat az EU-ban

Rezsi (Fotó: Kwon Junho / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A brüsszeli szankciók okozta energiaválság ellenére Magyarország készen áll a téli fűtési időszakra, a magyar gazdaság és a családok működtetéséhez szükséges energiahordozók biztosítottak – hangsúlyozta Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára a fűtési szezon kezdete kapcsán.

A TIM azt közölte szombaton az MTI-vel, hogy a rezsicsökkentés fenntartásának köszönhetően továbbra is a magyarok a legvédettebbek a szankciós energiaáremelkedéstől. – A rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar családok és nyugdíjasok fizetik a legalacsonyabb földgáz árat az EU-ban – hívták fel a figyelmet.

Állításuk szerint a brüsszeli szankciók drasztikus energiaáremelkedést indítottak el: a szeptemberi adatok szerint Pozsonyban a magyar gázár dupláját, Párizsban és Londonban a négyszeresét, Rómában és Brüsszelben a hatszorosát, Bécsben a tizenegyszeresét, Amszterdamban a tizenhétszeresét fizeti a lakosság a gázért.

Többek közt arra is kitértek, a magyarországi gáztárolók töltöttsége jelenleg már meghaladja a 76 százalékot, ami az éves fogyasztáshoz viszonyított töltöttség szempontjából jóval az uniós átlag fölött van. Emellett elrendelték a hazai gáztermelés másfél milliárdról kétmilliárd köbméterre történő növelését, a Mátrai Erőmű blokkjainak magasabb kapacitáson való üzemelését, a hazai lignit- és barnaszén-kitermelés fokozását, meghosszabbították a Paksi Atomerőmű üzemidejét és hozzákezdtek Paks2 építéséhez, az energiahordozókra és a tűzifára pedig kiviteli tilalom lépett érvénybe.

Címkék: fűtés, gáz, gázár, rezsi, TIM, energia