Pályázatot írtak ki az 5-ös metró tervezésére

Pályázatot írtak ki az 5-ös metró tervezésére

Forrás: Vitézy Dávid/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiírták az ötös metró első ütemének tervezéséről szóló pályázatot, közölte Facebook-oldalán a Budapesti Fejlesztési Központ igazgatója, Vitézy Dávid. A hév-fejlesztések az Index cikke szerint közel egymillió budapesti és agglomerációs lakos életét segíthetik majd. A tervezőt nyílt európai uniós közbeszerzési pályázaton választják ki.

A tervek között szerepel a H6-os ráckevei hév felújítása, a megállók akadálymentesítése, P+R parkolók létesítése. Hasonlók a tervek a H7-es csepeli hévvel, továbbá meghosszabbítanák a vonalat Csepelen az Erdősor útig. Az említett járatok összefonódnának, és a Közvágóhídtól a föld alatt, Boráros téri megállással egészen a Kálvin térig mennének. Így közvetlen átszállási lehetőséget teremtenének a hármas és négyes metróra.

A csepeli hév felszíni, Duna-parti nyomvonalának kiváltása után új Duna-parti sétányt terveznének a Boráros tér és a Déli Városkapu között, illetve rendeznék a Boráros teret és a Közvágóhidat. A H5-ös szentendrei hév vonalán felújított vasúti pálya a terv, továbbá itt is megszüntetnék a sebességkorlátozásokat és rendeznék az állomások környezetét.

Vitézy Dávid úgy látja, ezek a fejlesztések fogják adni együttesen az ötös metró koncepciójának első ütemét. A cél egy Szentendrétől Csepelig és Ráckevéig tartó gyorsvasúti rendszert létrehozni, illetve hogy itt az Esztergom és Kunszentmiklós-Tass felől érkező elővárosi vonatok is közlekedhessenek a jövőben.