Párbeszéd: Karácsony Gergely a párt miniszterelnök-jelöltje

Párbeszéd: Karácsony Gergely a párt miniszterelnök-jelöltje

Karácsony Gergely (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd társelnökét, egyben főpolgármestert kérte fel a párt küldöttgyűlése, hogy miniszterelnök-jelöltként „széles körű társadalmi koalíciót létrehozva képviselje a párt programját, a zöld és szociális fordulat esélyét az ellenzéki előválasztáson”.

Mint Facebook-bejegyzésükben írták, a koronavírus-járvány és a gazdasági válság pusztító következményeiből adódóan Magyarországon zöld és szociális fordulatra, a kiváltságos kevesek 1 százalékának uralma helyett a többség 99 százalékának szolgálatára van szükség. A demokratikus ellenzéki pártok együttműködése megteremtette a kiváltságos kevesek trónfosztásának, vagyis az Orbán-rezsim leváltásának feltételeit. A többség akaratának képviseletéhez, a stabil és kiszámítható kormányzáshoz azonban ennél többre van szükség: növelni kell a változást akarók, a változásban érdekelt polgárok táborát.

A párt szerint a miniszterelnök-jelölti előválasztás méltányos és demokratikus versenyében már nem csupán az a tét, ki vezeti az ellenzéki pártok szövetségét, hanem az is eldőlhet, ki vezeti ki Magyarországot a válságból és a megosztottságból. Ezért olyan miniszterelnök-jelöltre van szükség, aki képes arra, hogy összetartsa a sokszínű ellenzéki szövetséget, aki személyében is hitelesíti, elkötelezettségével megerősíti a zöld és szociális fordulat esélyét, akinek személye nem megosztja, hanem erősíti az ellenzéki egységet. Olyanra, aki az ellenzéki pártokon is túlnyúló közösséget tud teremteni a változásért tenni akaró nemzeti konzervatív, szabadelvű, szociáldemokrata és zöld elkötelezettségű polgárokból, civil és társadalmi szervezetekből, aki képes arra, hogy újraegyesítse az Orbán-rezsim által tudatosan, hatalmi szándékból kettészakított Magyarországot.

A Párbeszéd szerint Karácsony Gergely erre a legalkalmasabb. Korábban egyébként az MSZP is jelezte már, hogy a főpolgármestert támogatnák.

A közlemény arra nem tér ki, hogy Karácsony Gergely elfogadta-e a felkérést, de mivel a párt társelnöke, így kevéssé tűnik valószínűnek, hogy ne tudna arról, hogy ez a nyilvánosságban megjelenik.

Ráadásul a politikus már jelezte, hogy szombaton nagy bejelentésre készül.

Az ellenzéki előválasztásra már bejelentkezett Jakab Péter, a Jobbik és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, valamint Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője. El fog indulni Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és zajlik a tárgyalás Pálinkás József volt akadémiai elnökkel is.

Már ismert az előválasztás menetrendje és feltételrendszere is:

• Az első forduló 2021. szeptember 18-26. között, második október 4-10. között lesz

• A miniszterelnök-jelölt esetében két forduló lesz, a másodikba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább

• Ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást (ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan 20 000 ajánlást, egyéni jelöltek esetében 400 helyi ajánlást jelent).

• Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a 18. életévüket.

• Az előválasztáson az vehet részt jelöltként, aki a jelentkezéssel egy időben nyilatkozik arról, hogy Parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fog csatlakozni a hat közül (illetve a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot).

• Lehetőség lesz mind online, mind személyesen a választóknak előregisztrálni és szavazni az előválasztáson