Párbeszéd: Orbán Viktor és a kormány ismét Putyin utolsó csatlósaként viselkedik

Párbeszéd: Orbán Viktor és a kormány ismét Putyin utolsó csatlósaként viselkedik

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (balra) Nyikolaj Koszovval, az orosz irányítás alatt álló Nemzetközi Beruházási Bank elnökével (középen) és Szijjártó Péterrel, Magyarország külügyminiszterével Fotó: Oroszország Külügyminisztériumának Twitter-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tordai Bence, csütörtöki, online is közvetített sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Bulgária, Románia, Szlovákia, Csehország és Lengyelország szerda este bejelentette kivonulási szándékát a képviselő által kémbanknak nevezett pénzintézetből. A magyar kormányfő nem csatlakozott ehhez a közös lépéshez, valószínűleg nem akarja aláírni azt a kilépési nyilatkozatot, amely kimondja, hogy „Putyin háborúja” egy oktalan és indokolhatatlan agresszió egy szuverén állam, Ukrajna ellen – fogalmazott a politikus.

Újabb témára áttérve azt mondta, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hazudott, amikor azt állította, hogy a Sberbank bezárása, illetve más magyarországi nehézségek az „úgymond brüsszeli szankciós politika” következményei lennének. Tordai Bence rámutatott, ez közös európai szankciós politika, amelyet a tagállamok vezetői, köztük Orbán Viktor is támogatott. Hozzátette, ez a politika nem ok nélkül való, a végső ok „Vlagyimir Putyin agressziója”.

A politikus az elmúlt 12 év egyik következményének nevezte, hogy Magyarország még mindig mennyire kiszolgáltatott Oroszországnak energetikai szempontból. A kormány „egészen botrányos” külpolitikát folytatott, ami szintén csak Magyarország veszélyeztetettségét növeli – sorolta további bírálatait. Ma Magyarország a kormány miatt a NATO leggyengébb láncszeme, márpedig a NATO garantálja az ország biztonságát és nem Orbán Viktor – fogalmazott.

A kabinet a gazdaságpolitikában is növelte az ország kitettségét – állította a képviselő. Az infláció, a forintárfolyam történelmi mélypontja annak az eredménye, hogy a fideszes gazdaságpolitika „végtelenül gyenge volt”, miközben a kabinet, illetve Matolcsy György jegybankelnök semmilyen lépést nem tett az eurózónához való csatlakozásért – jelentette ki.

A frakcióvezető-helyettes végül a járványügyi korlátozások döntő többségének kivezetéséről szóló hírre reagálva azt mondta, hogy a kormány ezzel teljesítette az ellenzék követelését.