Parlagon a legértékesebb fővárosi frekvencia

Parlagon a legértékesebb fővárosi frekvencia

Stúdió (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másfél éve kihasználatlan a legtöbb hallgatót elérő budapesti rádiós frekvencia, a 89,5 MHz. Noha ez a legértékesebb fővárosi, kereskedelmi hullámsáv – vagyis ebből juthat a legnagyobb bevételhez az állam –, a frekvenciagazdálkodásért felelős Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a jelek szerint továbbra sem pályáztatja meg a frekvenciát. Hiába kérdeztük ugyanis a hatóságtól, hogy tervez-e idén vagy jövőre pályázatot kiírni a frekvenciára, erre a felvetésünkre nem válaszoltak. Azt közölték csupán, hogy a Budapest 89,5 MHz médiaszolgáltatási lehetőségre jelenleg nem zajlik pályázati eljárás.

Mindenesetre ha a hatóság a – korábban a Juventus Rádió, majd Music FM műsorát sugárzó – 89,5 MHz pályáztatásra készülne, annak mindenképpen nyoma lenne a Médiatanács jegyzőkönyveiben, illetve az NMHH honlapján. Mert bár a médiatörvény értelmében a frekvenciapályázatok előkészítése a nyilvánosság kizárásával történik, ha a Médiatanács a pályáztatás mellett dönt, a felhívás tervezetét közzéteszik.

A pályáztatás folyamatáról az NMHH egyebek mellett azt közölte: a rádióspektrumot – ami korlátos erőforrás és a nemzeti vagyon része – igénybe vevő rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek használatáról a Médiatanács dönt. A pályázati kiírás tervezetéről a médiaszolgáltatási lehetőséggel összefüggő médiapiaci, médiapolitikai és frekvenciagazdálkodási szempontot mérlegelve hoz döntést, ám éppen ez a folyamat nem nyilvános – erősítették meg.

A Médiatanács legutóbb 2018 novemberében foglalkozott a szóban forgó frekvenciával, a 2019 februárjáig a hullámsávon fogható Music FM rádióval összefüggésben. A Médiatanács ekkor, tehát 2018 novemberében utasította el a Music FM műsorát sugárzó Prodo Voice Studio Zrt. médiaszolgáltatási jogosultságának megújítási kérelmét. A társasággal 2012-ben kötött, hét évre szóló szerződés ugyanis a lejártához közeledett. Ám a második Orbán-kormány idején meghozott médiatörvény szerint lehetőség van arra, hogy a szolgáltató kérésére öt évre meghosszabbítsák a jogosultságot. Ezzel szeretett volna élni a Prodo Voice.

A Médiatanács azonban elutasította a kérelmét, egyúttal megpecsételve a főváros harmadik leghallgatottabb rádiójának sorsát (ugyanígy járt a Sláger FM is, ám a tulajdonos egy cég felvásárlásával egy másik frekvenciára költöztette a rádiót). A hatóság azzal indokolta a döntését, hogy nem lehet megújítani a jogosultságot, ha a médiaszolgáltató a szerződést vagy a törvényben foglalt rendelkezéseket ismételten vagy súlyosan megszegte. A Music FM több alkalommal kapott kisebb-nagyobb szerződésszegésekért néhány tízezer forintos bírságot, például mert elmaradt az adatszolgáltatással, máskor a vállalt magyar zenei kvóta megsértése miatt büntették. Az NMHH súlyos, ismétlődő jogsértésnek minősítette, hogy többször megsértették a műsorszámok korhatárának megállapításakor a kiskorúak védelme érdekében hozott jogszabályokat. Kizáró ok továbbá a díjtartozás is. Tudniillik a cég hátralékot is görgetett maga előtt. Az NMHH indoklása szerint ezért nem kapott újabb öt évet a Prodo Voice (ugyanilyen okból meszelték el tavaly októberben a fővárosi Civil Rádiót és a székesfehérvári önkormányzati tulajdonú Vörösmarty Rádiót is).

Érdekes körülmény, hogy a Simicska Lajos üzlettársaként emlegetett Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Prodo Voice Zrt. felett Simicska Orbán Viktor miniszterelnökkel 2015 februárjában történt látványos szakítása után kezdtek gyűlni a viharfelhők. A cég ez után több alkalommal került végrehajtás alá, és megszaporodott a díjtartozása is az NMHH felé, amely összesen 19 alkalommal engedélyezett részletfizetést. Szakmai körökben már az Orbán–Simicska-háború éleződése után biztosra vették, hogy a Prodo Voice nem kapja meg az öt évre szóló hosszabbítást a kizárólag fideszes delegáltakból álló Médiatanácstól. A Music FM megszűnéséből a kormánypárti médiabirodalom részévé vált konkurencia, a helyi, tehát kevéssé jó lefedettségű frekvencián (96,4 MHz) sugárzó Rádió 1 profitált, amelynek jogosultsága 2023-ban jár le. Figyelemre méltó fejlemény lenne, ha esetleg ekkortájt élesedne a pályázat a 89,5 MHzre. A Music FM elhallgatásával egyébként a fővárosi rádiós kereskedelmi piacon a Sláger FM-et leszámítva csak kormányközeli rádió maradt. (A Klubrádió közösségi jellegű rádió.)

Mindenesetre a Music FM 2019 februári lekapcsolása óta az értékes 89,5 MHz-es frekvencián csak sistergés hallható. A rádió botrányos leállítása után – a dolgozókat biztonságiak dobták ki a stúdiónak otthont adó épületből – a Prodo Voice-szal szemben újabb végrehajtási eljárások indultak. A cég felszámolása idén július elején kezdődött – derül ki az Opten cégadatbázisból. A rádió egykori munkatársai azóta szétszéledtek, többek éppen a konkurens Rádió 1-re kerültek.

A Prodo Voice az MTI 2012-es híre szerint a 89,5 MHz-es körzeti frekvenciáért abban az évben összesen évi 140 millió 265 ezer forint plusz áfa díjat fizetett. Az ország legnagyobb körzeti kereskedelmi frekvenciáját – amely csaknem száz kilométeres vételkörzetben fogható Budapesten és környékén, 3,3 millió emberhez ér el – akkor 92,57 millió forintos médiaszolgáltatási alapdíj mellett pályáztatta meg a Médiatanács. A pályázóknak azonban pluszfelajánlásokat is tenniük kellett az alapdíj mellett.

A médiatörvény előírásai szerint a hatóság a médiaszolgáltatási díjat a vételkörzet nagysága alapján határozta meg – hallgatónként átlagosan 23 forintban –, amelyet a terület vásárlóerejével indexált.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/35. számában jelent meg augusztus 28-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/35. számban? Itt megnézheti!