Parlament elé kerül a klímabérlet

Parlament elé kerül a klímabérlet

Autóbuszok és trolibusz a zuglói végállomáson (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő héten benyújtja az Országgyűlésnek a klímabérletről szóló javaslatot az LMP – ezt Ungár Péter közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus elmondta, hogy német mintára vezetnék be az úgynevezett klímabérletet, amely havi ötezer forintért az összes közlekedési eszközre használható lenne. Vagyis – példája szerint – egy ember használhatná vele a fővárosi tömegközlekedést, majd elutazhatna vonattal Szombathelyre és az ottani közösségi közlekedésre is jó lenne. Egy ilyen konstrukció jó a magyar embereknek, hiszen költséghatékony, de a klímaváltozás szempontjából is pozitív, hiszen a közösségi közlekedés felé tereli az embereket. Ráadásul az energiaválság idején is hatékony, hiszen a tömegközlekedés mégis hatékonyabb, mint a sok autó – érvelt a képviselő.

Ungár Péter szerint a javaslatuk kétségtelenül jelent terhet a költségvetésnek, az ugyanakkor nem „kigazdálkodhatatlan” mértékű.

Korábban egyébként Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetője is beszélt már arról Berlinben, hogy megfontolják egy ilyen konstrukció esetleges bevezetését. Eddig azonban nem tudni arról, hogy bármilyen döntés született volna.