Parragh László elengedné az iparűzési adót (és ezáltal megfosztaná tőle az önkormányzatokat)

Parragh László elengedné az iparűzési adót (és ezáltal megfosztaná tőle az önkormányzatokat)

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszédet mond a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Magyar Nemzetnek nyilatkozva elmondta, hogy a következő két évre azt javasolja a Kamara a kormánynak, hogy a kkv szektorban engedjék el teljesen az iparűzési adót. függetlenül attól, hogy az adott vállalkozás mely ágazatban működik és mennyi a bevétele, írja a 24.hu.

A javaslat szerint már az idei befizetésekre is vonatkozna az elengedés. Parrag már korábban is tett hasonló, bár kevésbé radikális javaslatot (akkor az iparűzési adót elengedés helyett csak felfüggesztette volna). Erre akkor Orbán Viktor homályosan annyit mondott, hogy „meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a kellő arányt kell megtalálni”. Az önkormányzatok már akkor is hevesen tiltakoztak az ötlet ellen.

Parragh más önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemekhez is hozzányúlna. Konkrétan befagyasztaná az ingatlan- az idegenforgalmi, az építmény és a kommunális adó mértékét. Ezt azzal indokolja, hogy az önkormányzatoknak ne legyen esélyük arra, hogy az elengedett iparűzési adó miatt keletkező bevételkiesést más adók emelésével kompenzálják.

Az önkormányzatok a már bevezetett és tervezett adóváltozások (amelyek jellemzően az ő bevételeiket apasztják) miatt folyamatosan tiltakoznak. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a Facebookon az imént azt írta, hogy 2020-ban 5-6 milliárddal csökkent a város bevétele.

A posztban azt írja, hogy „amennyiben a jogszabályi keretek, a helyi adózási rendszer a jelenlegi marad, illetve újabb komoly ipari visszaesés a második hullám miatt nem következik be, a 2021-es költségvetést is ezek között a csökkentett keretek között, elsősorban a működőképességre fókuszálva tudjuk majd megalkotni.” Nos, ha átmegy Parragh javaslata , akkor a helyi adózási rendszer egyáltalán nem marad a jelenlegi.

https://www.facebook.com/cserpalkovicsandras/posts/4568317079909516?__cft__[0]=AZX2zTWJhoVyrE_TUmoAyethYh0XiJZI8qtvId36J-Y6PtrkPu38u2QVNAu4OyKTQkH26emNu99Xin1IDPsscm0HD2Ts4tEsm5fhP5K9OTH5tithKeV70BZ6MfL00tsajiIT3XVvSv0KfMxp82jPB_g2&__tn__=%2CO%2CP-R