Pártrendezvények nélkül zajlik majd az idei október 23-a

Pártrendezvények nélkül zajlik majd az idei október 23-a

A Főpolgármesteri Hivatal rendezvénye 2019. október 23-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben az elmúlt időszakban az ellenzéki pártok élete szinte másról sem szól, mint az együttműködésről, az idei október 23-i évfordulón a járvány miatt nem tartanak közös megemlékezést. Ahogyan a Fidesz sem. Illetve a hagyományos központi ünnepségek jelentős része is elmarad. Most úgy tűnik, a színművészetis hallgatók rendezvénye lehet a legnagyobb tömegeket megmozgató esemény a forradalom évfordulóján.

Egy hete jelentette be Müller Cecília, hogy a járványhelyzet alakulása miatt az október 23-ára tervezett központi ünnepségek közül csak a zászlófelvonást és a díjátadót tartják meg, más rendezvény nem lesz. Egyúttal a vírus terjedésére hivatkozva azt kérte mindenkitől, hogy kerüljék az olyan programok megszervezését, ahol tömeg gyűlhet össze. Ez azóta többször is elhangzott, legutóbb éppen szerdán, az operatív törzs szokásos online tájékoztatóján, ahol megismételték a tiszti főorvos korábbi figyelmeztetését, miszerint a tömegrendezvények, illetve minden közösségi rendezvény látogatását kerüljék az emberek.

Az október 23-án általában különféle demonstrációkat és megemlékezéseket tartó pártok pedig a kérésnek eleget is tesznek. Habár az ellenzék mostanában minden fórumon az együttműködését hangsúlyozza, és igyekszik kihasználni a kínálkozó lehetőségeket, hogy az összefogást be is mutassák, a mostani ünnepen nem tartanak közös rendezvényt. A Magyar Hang megkereste az összes ellenzéki formációt – a Demokratikus Koalíciót, a Jobbikot, az LMP-t, a Momentumot, az MSZP-t és a Párbeszédet – és mindenhonnan azt a választ kaptuk, hogy demonstrációt, közös ünneplést vagy más, nagyobb tömegeket megmozgató eseményt nem szerveznek.

Kisebb megmozdulások azért lesznek. Az MSZP például a hagyományoknak megfelelően az ünnep előestéjén, október 22-én Kaposváron, Nagy Imre szülőházánál helyezi el a megemlékezés virágait. Habár fáklyás felvonulást is szoktak utána tartani, ezúttal ez a vírushelyzet miatt elmarad. Több párt is jelezte azonban, hogy vezetőik koszorúznak majd, illetve a kisebb megemlékezések sem maradnak el, ám ezúttal ez sokszor az online térre korlátozódik. A Fidesz-frakció sajtóosztálya például a Magyar Hang kérdésére elmondta, az operatív törzs iránymutatásához tartják magukat, vagyis rendezvényeket nem szerveznek a járvány miatt.

Azért így sem maradunk rendezvények nélkül

A hagyományos központi- és pártrendezvények helyett azonban így is lesznek utcai megmozdulások. A legnagyobbnak a színművészetis hallgatók által szervezett esemény ígérkezik. Mint az a meghívójukban is olvasható, a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai és a mellettük szolidaritást vállaló hallgatók az ország különböző egyetemeiről, demonstratív felvonulást szerveznek a szellemi szabadság jegyében. Azonban mindenkitől kérik, hogy szájmaszkban érkezzen. A Műegyetem rakpartól indulnak majd, onnan, ahol 1956. október 23-án az egyetemisták megmozdultak azért, amiben hittek. A séta az Urániáig tart majd, ezzel a menettel emlékeznek meg arról, „mi mindent lehet elérni, ha együtt cselekszünk”. Az útvonal utolsó szakaszát, tiszteletnyilvánításként, némán teszik meg, a Március 15. tértől az Urániáig csendben vonul majd a tömeg.

A színművészetisek kifejezetten kiemelték, hogy a megmozdulás a pártpolitikától elhatárolódik, így megkértek mindenkit, hogy magánemberként vegyen részt az eseményen. Úgy tűnik, hogy ezt a pártok tudomásul is vették. A Magyar Hang kérdésére több ellenzéki erő is jelezte, hogy habár pártként nem lesznek jelen a rendezvényen – nem visznek zászlókat vagy egyéb látványos eszközöket –, de azért csatlakozni fognak és szimpatizánsaikat is erre buzdítják. A kiállást külön kiemelte például a Jobbik, de a többi ellenzéki párt is jelezte, támogatóikra bízzák, ha egyetértenek a diákok követeléseivel, menjenek el, pártkötődés nélkül. Egyedül a Demokratikus Koalíció közölte azt, hogy a járványhelyzet miatt nem javasolják senkinek, hogy tömegbe menjen.

A színművészetisek mellett Hadházy Ákos és Szél Bernadett is szervez rendezvényt, mégpedig „autós blokádot” a közmédia Kunigunda utcai székházához. Eleinte rendes demonstrációt terveztek, ám a vírus miatt jobbnak látták, ha inkább autós megmozdulást csinálnak. Ráadásul az időpontot is úgy határozták meg, hogy aki akar, részt tud utána venni az SZFE hallgatóinak sétáján is.

A két független képviselő rendezvénye azonban már nem aratott osztatlan sikert az ellenzéki pártok között. Lapunknak mindenhonnan jelezték, hogy hivatalosan, pártként senki sem vesz részt azon.

A főváros tavaly koncerttel emlékezett, most ilyen nem lesz

A tavalyi évben az állami ünnepségek mellett a legnagyobb esemény a fővárosé volt, a Városháza parkolójában tartott beszédet Karácsony Gergely frissen megválasztott főpolgármester és Quimby-koncert zárta az estét. Ezúttal azonban ilyen sem lesz. A fővárostól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a járványra figyelemmel nem szerveznek tömegeket megmozgató eseményt, bár Karácsony Gergely meg fog emlékezni az 1956-os forradalomról.