PDSZ: A Kúria szerint nem volt jogellenes a pedagógusok figyelmeztető sztrájkra

PDSZ: A Kúria szerint nem volt jogellenes a pedagógusok figyelmeztető sztrájkra

Sztrájkoló pedagógusok 2022. január 31-én (Fotó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kúria kimondta: nem volt jogellenes a januári figyelmeztető sztrájk – jelentette be közösségi oldalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hétfőn, helyt adtak az ügyvédjük által benyújtott felülvizsgálati kérelemnek.

Többek közt azt írták, a figyelmeztető sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás kérdésében a bíróság nemperes eljárásban a szakszervezeteknek adott igazat, és a másodfok a még elégséges szolgáltatás kérdésében nem ítélkezett másképpen. Viszont mivel 2022. január 31-éig nem született meg a másodfokú végzés, a figyelmeztető sztrájkot jogsértőnek ítélte meg. Ezt az ítéletet változtatta meg a Kúria, kimondva, hogy a figyelmeztető sztrájk a szakszervezetek által ajánlott még elégséges szolgáltatásokkal együtt – amely nem tartalmazta a sztrájk alatti tanítást – jogszerű volt.

Az ítéletet a Demokratikus Koalíció úgy kommentálta közleményében: követelik, „hogy a törvénytelen kormány sürgősen fejezze be a pedagógusok fenyegetését, és azonnali hatállyal teljesítse a tanárok jogos követeléseit. Nem lehet megfélemlíteni azokat az embereket, akik a gyermekeinket nevelik, nem lehet semmibe venni azoknak a jogos követeléseit, akik az elmúlt 12 év egyik legnagyobb vesztesei. Ezt még Pintér Sándor sem engedheti meg magának, ideje lesz ezt végre megjegyeznie!”.

Mint korábban megírtuk, a pedagógusok a rossz munkakörülmények miatt először január végén tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot, ezt követően pedig több iskola is polgári engedetlenség keretében folytatta a tiltakozást. A hivatalos sztrájk március közepén folytatódott, ezt végül a közelgő választás miatt felfüggesztették, mondván több hónapig úgyis csak ügyvezető kormány lesz, de később, ha nem születik megállapodás, készek folytatni az ellenállást.