Pécsi bíróság: Nem lehet vitorláskikötő a földvári strandon

Pécsi bíróság: Nem lehet vitorláskikötő a földvári strandon

Épül a mólószár a Nyugati strandon (Fotó: Magyar Hang/Pethő Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A balatonföldvári Nyugati strandon kora tavasszal három hektárnyi területen, 100 méteres partszakaszon 2 és félmilliárd forintból 175 vitorlás befogadására alkalmas kikötő építése kezdődött el. A beruházó Balabo Kft. terveihez annak idején a Veszprém Megyei Kormányhivatal villámgyorsan megadta az engedélyt, igaz a környezetvédelmi hatástanulmánytól nagyvonalúan eltekintett. A kivitelezést legfeljebb az lassította, hogy a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület polgári pert indított. Arra hivatkoztak, hogy a munkálatokat nem előzte meg társadalmi egyeztetés, elmaradt a kötelező környezetvédelmi hatástanulmány, és a kikötő strandra való beépítése ellenkezik a Helyi Építési Szabályzattal. (A HÉSZ valóban tiltja a strandok funkciójának és területének megváltoztatását. Erre országos rendelkezés kötelez minden stranddal rendelkező települést. A jogalkotót eredendően a strandok beépítésének veszélye motiválta, ám a tilalom értelemszerűen minden egyéb tevékenységre is vonatkozik.)

A Pécsi Közigazgatási Bíróság tavaly szeptember elején éppen a HÉSZ-re hivatkozva helyezte hatályon kívül a Veszprém Megyei Kormányhivatal kikötőépítési engedélyét. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy a két mólószár megvalósításával a Nyugati strand mintegy 100 méternyi partszakaszán szűnik meg a fürdőzés lehetősége. Az építkezés idén kora tavasszal mégis megkezdődött: a megyei kormányhivatal a balatonföldvári jegyző nyilatkozatára hivatkozva, amely szerint a Helyi Építési Szabályzat nem áll ellentétben a kikötőépítéssel, újból kiadta az engedélyt.

A Mosolygó Balatonföldvár Egyesület jóvoltából az ügy visszakerült a Pécsi Közigazgatási Bírósághoz, amely május 24-i ítéletében ismét megállapította, hogy a strandon nem lehet kikötőt építeni, mert az ellenkezik a Helyi Építési Szabályzattal.