Pécsi civilek álltak ki az LMBTQI+ emberek jogai mellett

Pécsi civilek álltak ki az LMBTQI+ emberek jogai mellett

A Budapest Pride résztvevői 2019. július 6-án (Fotó: Nádasi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Huszonnégy pécsi szervezet, intézmény, illetve zenekar állt ki az LMBTQI+ emberek jogai mellett, közös nyilatkozatot megfogalmazva – írja a Szabad Pécs. Az időzítés nem véletlen, hiszen hétfőn kezdődik az az emberi jogi fesztivál, amelynek a zárónapján, szombaton lesz az első vidéki meleg büszkeség felvonulás, a Pécs Pride.

A portál az Emberség Erejével Alapítvány Facebook-oldalán vette észre a nyilatkozatot, mely szerint az aláíró pécsi civil közösségek támogatásukról biztosítjuk városuk leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális és más szexuális identitású (LMBTQI+) közösségének tagjait.

„A magán- és családi élethez való jog, a véleménynyilvánítás szabadsága, a békés gyülekezés és egyesülés joga alapvető emberi jog, amit minden embernek, közösségnek és intézménynek tiszteletben kell tartania. A pécsi LMBTQI+ embereknek és támogatóiknak alapvető joguk, hogy békésen gyülekezhessenek és véleményüket szabadon kifejezhessék. A hatóságoknak kötelessége, hogy az alapvető jogok gyakorlását tiszteletben tartsa, védelmezze és elősegítse” – fogalmaznak.

Hozzátették, hogy ők, a nyilatkozat aláírói elkötelezettek az egyenlőséghez, a szabad gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz kötődő alapvető jogok mellett. „Bármely ember számára, nemi identitásától vagy szexuális irányultságától függetlenül biztosítani kell az egyenlő bánásmódot, a törvény előtti védelmet. Az egyenlőbb, befogadóbb, igazságosabb magyar társadalom feltétele, hogy ezt a kormány, az állami intézmények és a helyi önkormányzatok egyaránt kifejezésre juttassák” – írták.

A nyilatkozat aláírói között megtaláljuk többek között a A Város Mindenkié Pécsi Csoportját, a 30Y-t, az Apolló Mozi Alapítványt, az Amnesty International Magyarország pécsi közösségét, a Pécsi Playback Színházat, a Made in Pécset, az Emberség Erejével Alapítványt és a Partisan cafe & bart is.

Címkék: Pécs, homofóbia, LMBTQI