Ellenzék: megalázóan kicsi ez az emelés, pedig az orbáni infláció miatt növekvő áfabevételekből futná többre

Ellenzék: megalázóan kicsi ez az emelés, pedig az orbáni infláció miatt növekvő áfabevételekből futná többre

Pintér Sándor belügyminiszter megérkezett a köznevelési konzultációra 2022. december 16-án. (Fotó: R. Kiss Kornélia/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány péntek este még azt ígérte, hogy tíz százalékos béremelést ad januártól a tanároknak, majd néhány órával később a Magyar Közlönyből kiderült hogy ismét csak a szakmai pótlékuk emelkedik 20 százalékról 32-re. Az ellenzéki pártok reagáltak a történtekre, hangsúlyozták, hogy a növekvő áfabevételeből lenne fedezet a nagyobb emelésre, és hogy az infláció miatt legalább 45 százalékos emelés kell.

Az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője szerint úgy tűnik, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem vesz tudomást a pedagógusok problémáiról és nem is érti a jelenlegi helyzetet. Hohn Krisztina szombati, online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta, a megjelent kormányrendelet értelmében a tanárok ágazati bérpótlékát 20-ról 32 százalékra emelik, de szerinte „ez rettenetesen kevés, szinte alamizsnának tűnő emelés”.

Hozzátette, a tanárok ennél jóval magasabb, legalább 45 százalékos béremelést szeretnének, ami az LMP szerint is jogos követelés. A politikus szerint a tanárok bére jelenleg nem „értékálló”. Hohn Krisztina úgy folytatta, egyre kevesebb a fiatal pedagógus, és ha nem lesznek tanárok, akkor az oktatás veszélybe kerül. „Azt hiszem, nem látják tisztán ezt a Belügyminisztérium képviselői, és nem értik a valós helyzetet” – fogalmazott a politikus. Hangsúlyozta, az LMP egyetért azokkal a pontokkal, amelyeket a pedagógusok megfogalmaztak, különösen azzal, hogy legyen érdemi és nyilvános párbeszéd az oktatás megújításáról és hogy legyen hiteles tájékoztatás a kormány és a közmédia részéről.

Pintér Sándor belügyminiszter bejelentése még porhintésnek is kevés. A pedagógusok most sem bér- vagy illetményemelést kapnak, hanem szakmai pótlékot, de még annak a mértéke is méltatlanul megalázó – így reagált a Párbeszéd társelnökei, Szabó Rebeka és Tordai Bence. „A kormány az éjszaka kihirdetett rendeletével gyakorlatilag pedagógus-bércsökkentés csökkentést jelentett be, hiszen a bérük jövőre jóval kevesebbet ér majd, ha csak a pótlék növekszik, ráadásul így még kiszolgáltatottabbak lesznek” – írták. Szerintük szükségtelen az Európai Unióra mutogatni a hiányzó források miatt, ugyanis – mint azt Rétvári Bence államtitkár maga is elismerte egy parlamenti felszólalásában – igenis a magyar költségvetésnek kell állnia a pedagógus-béremelés jelentős részét (85-90 százalékát). „A képlet egyszerű tehát: Orbán Viktor miniszterelnök kivételesen ne az apjának, a vejének és a magángépes, jachtos haverjainak osztogasson százmilliárdokat, hanem – az ország érdekében – a pedagógusok jogos követeléseit teljesítse haladéktalanul. A Párbeszéd továbbra is azonnali 45 százalékos pedagógus-béremelést és kirúgások, vegzálások nélküli oktatást követel” – írták.

Miután a forrongó iskolák megfegyelmezésével megbízott rendőrtábornok, Pintér Sándor belügyminiszter zárt ajtók mögött kioktatta és megfélemlítette a pedagógusokat, következett az Orbán-kormány büntetése: elmaradt a januári béremelés, és csak a pedagógusok szakmai pótlékán változtattak – írta Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció oktatási és kulturális árnyékminisztere. Hozzátette: „ez papíron is megalázóan kis mértékű fizetésnövekedést jelent, pedig a száguldó orbáni infláció miatt drámai mértékben értéktelenednek el a tanári fizetések”.

Az Árnyékkormány szerint – a pedagógusok szakszervezeteivel egyetértésben – jövő januártól 45 százalékos pedagógusbér-emelésre van szükség, mert az orbáni infláció felemészti a tanárok fizetését, ami tömeges pályaelhagyáshoz vezethet. A béremelés fedezetét Európa legmagasabb áfájából származó, az orbáni infláció miatt növekvő áfabevételekből és a leállított kormányzati beruházások forrásaiból lehet biztosítani – tette hozzá a DK politikusa. Szerinte Orbán hazudott, nem kell várni a kormány miatt felfüggesztett európai uniós pénzekre, mert a magyar költségvetésben már bőven megvan a béremelés fedezete.