Pedagógus szakszervezetek: A kormány csak magát hibáztathatja, ha nem kapja meg az uniós támogatásokat

Pedagógus szakszervezetek: A kormány csak magát hibáztathatja, ha nem kapja meg az uniós támogatásokat

Tanártüntetés Budapesten (Fotó: Koncz Tamás/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közleményt adott ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), miután pénteken Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy Magyarország teljesítette az EU felé tett vállalásait, ezért elhárultak az akadályai a pedagógus-béremelésnek.

Mint azt a szakszervezetek megjegyzik: Rétvári Bence állításaival szemben a pedagógusbérek emelésének nem feltétele az uniós támogatás. Normális esetben az Európai Uniótól ilyen célra támogatásokat egyetlen ország sem kap. Amiért az Európai Unió kivételt tett Magyarországgal, az a közoktatás és azon belül az e területen dolgozók nemzetközi statisztikákban is kiugróan rossz helyzete.

A magyar kormány az EFOP PLUSZ programon keresztül a legmagasabb összegeket a pedagógus életpálya címsoron hívhatja le. Ennek azonban feltételei vannak: olyan jogszabályt kell alkotni, amely a pedagóguspályát vonzóvá teszi, amely szerzett jogokat nem von el és az autonómia csökkentésével nem jár. A tervezett új jogállási törvény azonban a szakszervezetek szerint ennek a hármas feltételnek még az egyeztetéseken szóban előadott változtatásokkal együtt sem felel meg. – A kormány nem mást, hanem saját magát hibáztathatja, ha a támogatást nem tudja megszerezni, vagy azt netán vissza kell fizetni – tették hozzá.

A kormány vállalásai között szerepel a pedagóguslétszám markáns, 140 ezer főre történő növelése. Ha a státusztörvény bevezetése következtében, illetve a mindenki számára biztos béremelés és a munkaterhelés csökkentésének elmaradása miatt ez nem valósul meg, a már felvett támogatást vissza kell fizetni. – A magyar kormány felelőssége, hogy olyan törvényt akar keresztülerőltetni, mely nemcsak, hogy nem felel meg az Európai Uniónak tett vállalásainak, de semmilyen módon nem szolgálja a közoktatás helyzetének
javítását – olvasható a közleményben.

Mint írják: „nem lehet a tüntetők, köztük diákok, kiskorú középiskolások elleni agresszív akciókkal, a diákok kriminalizálásával, a szakszervezetek elleni lejárató kampányokkal tartósan célt érni. Egyértelművé tesszük: az erőszakos fellépést nem támogatják a szakszervezetek, ám az elmúlt évek békés tüntetései után az utóbbi hetekben kialakult erőszakos cselekményekért minden felelősség a kormányt terheli, hiszen nem vette figyelembe a pedagógusok, a diákok és szülők közös követeléseit (a kormánynak régen átadott 9 pontot sem), nem kezdődött meg a párbeszéd az oktatás egyre sürgetőbb átfogó reformjáról!”

 

Címkék: PDSZ, PSZ, diáktüntetések