Pedagógusbérek: azonnali emelést szorgalmaz a kormány által alapított Nemzeti Pedagógus Kar

Pedagógusbérek: azonnali emelést szorgalmaz a kormány által alapított Nemzeti Pedagógus Kar

Fotó: Unsplash/Feliphe Schiarolli

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét a pedagógus bérek rendezésére van szükség – ezt nem valamelyik szakszervezet, hanem a kormány által életre hívott Nemzeti Pedagógus Kar közölte. A honlapjukon közzétett állásfoglalásban azt elismerik, hogy a tanárok illetménye több lépcsőben emelkedett, ugyanakkor most mégis ott tartanak, hogy a legalacsonyabb bért a garantált bérminimumhoz fel kell zárkóztatni. Erre pedig még nem volt példa.

A kar konkrét javaslatokat is megfogalmazott, amelyek szerintük segíthetik a tanárok anyagi biztonságát, a pálya vonzerejének és társadalmi megbecsültségének növelését, illetve az állam a megbecsülését is kimutathatná így. Első lépésként egy egyszeri kiigazítást sürgetnének, amellyel visszaállna a pedagógus illetmény és a garantált bérminimum 2013-as szintje. A kezdőknél ez 44,7 százalékos emelést jelentene 264 420 illetve 293 741 forintra. Következő lenne, hogy az illetményalap eleve a garantált bérminimumhoz legyen igazítva. Sürgetik azt is, hogy a magasabb illetményalap a szakmai fejlődés révén könnyebben elérhető legyen, illetve hogy a pálya első 10 évében dinamikusan emelkedjen az illetmény. Minőségi elemeket is felsorolnak, így például béren kívüli juttatásokat, olyan lehetőségeket, mint a ruhapénz, vagy szakkönyv-támogatás, de a pályakezdőknek is adnának támogatásokat, úgy mint szolgálati lakás, vagy ösztöndíj.

Jön a nyugdíjazási bumm, diploma nélküli tanárok lephetik el az iskolákat

A jövőben akár érettségizettekkel is pótolhatják a munkaerőhiányt – mondta a Magyar Hangnak Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke. A teljes interjú.

A pedagógus kar szerint a szakma vonzóvá tétele nemcsak a növekvő pedagógushiány miatt fontos, hanem amiatt is, hogy a pályára rátermett, ambiciózus fiatalok kerüljenek. Ez elengedhetetlen a szakma fenntartása és megújítása szempontjából, és tovább erősítheti a szakma presztízsét is.

Nem most szóltak először

„Jelenleg a pedagógusok majdnem fele 50 és 65 év között van, az elkövetkező 15 év alatt legalább 70 000-en érik el a nyugdíjkorhatárt. Az előző években a pedagógusképzésben végzettek mindegyikének a pályán kellene maradnia, ahhoz, hogy fedezni lehessen a hiányt” – ezt még a 2018-2019-es tanév kezdetekor írta a Nemzeti Pedagógus Kar.

Már akkor össze állítottak egy helyzetjelentést és javaslatcsomagot. Horváth Péter elnök akkor is arról tájékoztatott, hogy a béremelés mellett a munkakörülmények javítása is sokat számítana, ha arról van szó, hogy sikerüljön a fiatalokat a pályára vonzani. A javaslatcsomagban felvetették a pedagógusbér minimálbérhez kötését, és sok más mellett a fiatal pedagógusok lakhatásának támogatását is.

Kis fizetés - nagy felelősség | Magyar Hang

2018-ban és előtte jó fél évtizedig a kormány egyik legfőbb törekvése az volt, hogy bizonygassa, az oktatás terén minden a legnagyobb rendben van. A pedagógusok bére rendezve, az oktatásba folynak a fejlődést segítő állami százmilliárdok, a pedagógusi hivatás ismételten kezdi visszanyerni társadalmi megbecsülését, és egyre népszerűbb a pályát választó fiatalok körében - szól a kormányzati érvelés.

„A béremelés harminc százalékát olyan módon adták, hogy azzal párhuzamosan egy másik juttatást megvontak, ráadásul gyakorlatilag a kötelező óraszámot is felemelték. Én például a béremelés után másfél évig kevesebb pénzt vittem haza, hiszen az alapilletményem valóban több lett, de a jövedelmem nem. Aztán szépen lassan elkezdett emelkedni a bér, de összességében ma sem éri el az ötven százalékot az emelés mértéke” – ezt Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke mondta még ősszel a Magyar Hangnak adott interjújában.