Pedagógussztrájk: az Emmi baloldalozott, a szakszervezetek szerint jogsértően nyilatkozott a minisztérium

Pedagógussztrájk: az Emmi baloldalozott, a szakszervezetek szerint jogsértően nyilatkozott a minisztérium

Fotó: Unsplash/Ivan Aleksic

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem mondhatja ki, hogy a sztrájk nem törvényes, erre csak a bíróság jogosult – közölte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös közleményben a tárca nyilatkozatára reagálva kedd este.

Azt írták: a PSZ és a PDSZ közös sztrájkbizottsága a még elégséges szolgáltatás mértékéről nem jutott megállapodásra a kormánnyal, ezért bírósághoz fordultak, és az eljárás jelenleg is zajlik. Hozzátették: a bíróság a kormányt kedden 36 órás határidővel reagálásra szólította fel a szakszervezetek beadványára.

A szakszervezetek szerint a minisztérium kedden kiadott nyilatkozatában olyan „súlyosan jogsértő kijelentéseket tesz”, amelyek alkalmasak arra, hogy a sztrájkolni akarókat és a sztrájk szervezésében együttműködő feleket félrevezessék, megfélemlítsék, elbizonytalanítsák, akadályozzák a sztrájkjog gyakorlásában, így kockáztassák a sztrájk lebonyolítását.

Tarthatatlannak és súlyosan törvénysértőnek nevezték azt, hogy a tárca közleményében úgy fogalmaztak: „a hétfőre meghirdetett sztrájk nem törvényes, nincs erről jogerős bírósági döntés, a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába”. Ezért a sztrájkbizottság bírósághoz fordul – hangsúlyozták, jelezve: a január 31-i sztrájkot tovább szervezik. Az Emmi keddi közleményében azt írta: a baloldal ismét kampányakciókra használja a pedagógusokat a szülők kárára, és egyértelmű, hogy a január 31-re tervezett pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete az aHang felületén indított „Védjük meg az oktatást! Csatlakozzunk a sztrájkhoz! Támogassuk a sztrájkolókat!” elnevezésű petícióját alig néhány nap leforgása alatt több mint 20 ezren írták alá – írtuk hétfőn.

Mint arról beszámoltunk, régóta vita van a kormány és a pedagógus szakszervezetek között arról, hogy az oktatás a „még elégséges szolgáltatás” körébe tartozik-e, tehát a nemzetgazdaság működése érdekében biztosítani kell-e sztrájk idején is a szolgáltatást, hasonlóan például a közműszolgáltatókhoz vagy a tömegközlekedéshez. Az érdekképviseletek érvelése szerint ezzel az értelmezéssel a kormányzat a sztrájkhoz való jogot próbálja megvonni a pedagógus társadalomtól.