Pedagógusztrájk: az Emmi a szervezőknek „üzent”

Pedagógusztrájk: az Emmi a szervezőknek „üzent”

Fotó: Unsplash/Mche Lee

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pedagógus-szakszervezetek listája a sztrájkolókról egyszerre gyarapodik és csökken: jelentkeznek az elszántak, és kiszállnak azok, akik tartanak a későbbi szankcióktól. „Még nagyon alacsony az adatfeldolgozottság mind a két szakszervezetnél, de én nagyjából 20 és 40 ezer közé teszem azoknak a számát, akik jelezték, hogy sztrájkolnának, de nyilvánvalóan lesznek majd visszalépések a megfélemlítések hatására” – mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja az ATV Híradónak.

„Azzal segítenek a legtöbbet a sztrájkoló kollégákon, ha nem vinnék a gyermekeiket az iskolába. Viszont, aki nem tudja megoldani, az oktatási intézményben minden gyermek számára a felügyeletet biztosítani fogjuk, vagy fogják azok a kollégák, akik nem sztrájkolnak. Illetve, ha annyi gyerek érkezik az intézménybe, akkor a sztrájkoló kollégák is ebből a feladatból átvállalnak” – mondta el az RTL Híradónak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Az ADOM Diákmozgalomnál azt kérik a felsőbbévesektől, ha tudnak, hétfőn reggel maradjanak otthon, hogy így segítsék a tanáraikat a kiállásban.

Szakszervezeti vezetők és szülők is arról számoltak be a hétvégén, hogy szóban, írásban megpróbálják lebeszélni a dolgozókat a részvételről. Szankciókkal is fenyegették őket, a szülőket pedig arra biztatták, hogy küldjék iskolába a gyerekeiket. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint törvénytelen a sztrájk, mert, bár első fokon jogszerűnek minősítette a bíróság a munkabeszüntetést, az még nem jogerős. 

A TASZ jogásza, Zeller Judit másképp értelmezi a helyzetet. Szerinte a sokat vitatott, úgynevezett elégséges szolgáltatás kötelezettsége nem érinti a köznevelés területét, mert az iskola nem gyerekmegőrző. Zeller úgy véli, szankció végképp nem érheti a résztvevőket. „Az is benne van a sztrájktörvényben, hogy semmilyen más retorzió, tehát sem fegyelmi, sem elbocsátás, semmi hasonló nem érheti ezeket a dolgozókat, és a fenyegetéseknek sem kell, hogy mondjam, eleget tenniük, tehát nem szabad megijedni ezzel az üggyel kapcsolatban” – mondta az ATV-nek.

Az RTL Híradó kérdésére, hogy szankcionálják-e, ha valaki részt vesz a sztrájkban, az Emmi azt írta: „Fenyegetéseket nem fogalmaztunk meg. Azt is szeretnénk azonban leszögezni, hogy egy törvénytelen sztrájk szervezése nem maradhat következmények nélkül.”

Az ellenzéki pártok és polgármesterek jelezték, támogatják a pedagógusok követeléseit és sztrájkját, amelyet a Magyar Szakszervezeti Szövetség autós felvonulással támogat.