Pegasus-botrány: Péterfalvi Attila szerint minden jogszerű volt

Pegasus-botrány: Péterfalvi Attila szerint minden jogszerű volt

Marabu rajza

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jogszerűen használták a magyar hatóságok a Pegasus-kémszoftvert Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos jelentése szerint – írta a Hvg.hu hétfőn.

Péterfalvi az ügyben sajtótájékoztatót tartott, ott mondta el, hogy összesen száz konkrét esetben vizsgálták, jogszerű volt-e Magyarországon a Pegasus-kémszoftver használata, és állítása szerint minden esetet rendben talált. A lap szerint egyébként a biztos jelentésének csak egy része nyilvános, annak ugyanis van egy folyamatosan bővülő, nem nyilvános változata is, ez 2050. december 31-ig titkos.

Arra is kitért, hogy a megfigyelési engedélyek indokoltságával kapcsolatban is rendben találtak mindent, azokat azonban tényleg nem Varga Judit igazságügyi miniszter írta alá, hanem egykori helyettese, Völner Pál, aki azóta lemondotta vele kapcsolatos korrupciós vádak miatt.

A Hvg.hu szerint hiába kérdezték, Péterfalvi nem mondta el továbbra sem, hogy melyik szervezet fizetett Magyarországon a Pegasus kémszoftverért, sem azt, hogy ki és mennyi ideig használta, használja-e ma is azt. Azt viszont elmondta, hogy bár összesen hatszor kérték az Amnesty Internationaltól, továbbra sem kapták meg azt a telefonszámlistát, ami alapján Magyarországon a Direkt36 publikálta oknyomozó cikkeit a megfigyeltekről. Ő maga ugyanakkor a jövőben várhatóan feljelentést fog tenni, hogy a nyomozati szervek is átvizsgálják, történt-e adattal való visszaélés a szivárogtatások során.

A Népszava nemrég arról írt, még februárban meghallgatást rendezhetnek a Pegasus esetleges illegális alkalmazásáról az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságában. Sőt, az is várható, hogy ugyanabban a hónapban az EP plenáris ülése is vitát tart róla.