Kósa Lajos beismerte: a Belügyminisztérium szerezte be a Pegasus kémszoftvert

Kósa Lajos beismerte: a Belügyminisztérium szerezte be a Pegasus kémszoftvert

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke újságíróknak nyilatkozik a honvédelemről szóló és a honvédek jogállásról szóló törvénymódosítással kapcsolatos egyeztetés után a Honvédelmi Minisztériumban 2018. november 29-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2050-ig titkosították az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának mai üléséről készült jegyzőkönyvet, ahol többek között Pintér Sándor belügyminisztert hallgatták meg – jelentette be Vadai Ágnes, a bizottság DK-s tagja. Ezen az ülésen hallgatták meg Pintér Sándor belügyminiszter Pegasus-ügyről készült beszámolóját, amelyet elfogadott a kormánypárti többségű testület.

Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese az ülés utáni sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy kormány nem hajlandóak elárulni, kiket hallgattak le a Pegasus nevű kémszoftverrel. Vadai szerint, amikor konkrét személyekre próbáltak rákérdezni, Pintér Sándor sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy a sajtóban is megjelent újságírókat, politikusokat valóban megfigyelték-e a kémszoftverrel.

A DK-s képviselő megfogalmazása szerint a kormánypárti képviselők azt gondolják, hogy az ellenzéki képviselők Pegasus kémszoftverre vonatkozó kérdései a titkosszolgálatok tekintélyét aláássák, illetve hazaárulás arról érdeklődni is. Ezeket Vadai politikai kijelentésnek minősítette.

Vadai Ágnes az ülés után elmondta azt is, hogy a kémszoftver beszerezéséről szóló szerződést sem ismerhették meg. A dokumentumot csak akkor mutatják meg a bizottság ellenzéki tagjainak, ha arra egy másik bizottság, a Nemzetbiztonsági Bizottság engedélyt ad. Ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett Vadai, hogy bár ellenzéki vezetésű, de az is fideszes többségű testület. A képviselő egyúttal további vizsgálatokat is sürgetett a Pegasus-ügyben, mert szerinte Varga Judit igazságügyi miniszter nem járt el jogszabályszerűen, amikor azt mondta, hogy a megfigyelések engedélyezését tartósan átadta államtitkárának.

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy egy konkrét állítás elhangzott a bizottságban a kormány részéről. Ez az volt, hogy minden arra feljogosított szerv a szoftvert megrendelőként használta. Vagyis a kémszoftvert megvásárolta az állam. Harangozó ehhez kapcsolódóan arra emlékeztetett, hogy korábban ennek az ellenkezőjét állította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Szerinte az ügyben a kormány részéről mellébeszélés, illetve hazudozás folyt, illetve folyik.

A mintegy kétórás, zárt ülésről Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke – az MTI szerint – azt mondta a Pegasus-ügyről, hogy az érintett szolgálatok minden esetben törvényesen jártak el, bírói, illetve igazságügyi miniszteri engedéllyel végezték a munkájukat. Egyúttal megerősítette, hogy a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság tagjai akkor tekinthetnek a kémszoftver beszerzési szerződéseibe, ha a nemzetbiztonsági bizottság erre engedélyt ad.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzéki képviselők szerint a meghallgatás sikertelen volt, mert egyetlen konkrét személlyel kapcsolatban sem kaptak konkrét válaszokat, Kósa Lajos azt mondta: természetes, hogy a konkrét megfigyelt személyekkel kapcsolatban „senki nem fog konkrét választ kapni”, mert ezzel személyiségi jogaik sérültek volna. Tájékoztatása szerint a Belügyminisztérium a szoftver beszerzésekor vállalta, hogy annak használatakor senkinek nem sérti az emberi jogait. Kósa Lajos hozzátette: ezek az adatok csak akkor lennének kiadhatók, ha a nemzetbiztonsági bizottság felállítana egy vizsgálóbizottságot az ügyben, de ilyen kezdeményezés nem volt.

A bizottság elnöke újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a szoftvert, de – mint mondta – ő nem lát ebben kivetnivalót. A techóriások szélesebb körű megfigyelést végeznek az állampolgárokkal kapcsolatban, mint az állam – jegyezte meg.

A Pegasus nevű kémprogram körüli botrány nyáron robbant ki. Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártónak állítása szerint kizárólag állami szerveknek adnak el – több mint ötven országban nem az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, üzletembereket figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele.

Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

Frissítés:

Kósa Lajos ma újságírói kérdésre nyíltan elismerte, hogy Magyarország megvette és használja a Pegazus-szoftvert. Kósa Lajos ezzel minősített információt hozott nyilvánosságra, ezzel pedig a Büntető Törvénykönyv 256. paragrafus (1) bekezdés alapján minősített adattal való visszaélést követett el, amely a jogszabály szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható – írja Facebook-bejegyzésében Stummer János, a Nemzetbiztonségi bizottság jobbikos elnöke.  

Mint hozzátette, a Nemzetbiztonsági bizottság elnökeként meg tudja erősíteni, amit Kósa Lajos mondott, sőt, látta is a szerződést a bizottság legutóbbi, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál tartott kihelyezett ülésén. 

– Most akkor mindkettőnket elvisznek, vagy egyikőnket sem? Hogyan lesz, belügyminiszter úr? Én mindenesetre megteszem a szükséges jogi lépéseket – zárja bejegyzését az ellenzéki politikus.