Pénzért tudhatják meg a kínai vakcinával oltottak, hogy mennyi antitest termelődött

Pénzért tudhatják meg a kínai vakcinával oltottak, hogy mennyi antitest termelődött

Újonnan érkezett kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinák Tóth Imre veszprémi háziorvos Ördögárok utcai orvosi rendelőjében 2021. március 4-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magánúton 10-20 ezerért elvégeztethető olyan vizsgálat, amely a kínai vakcina hatásosságát is képes mérni, de szakemberek szerint nem érdemes túl korán kérni – írja a Népszava.

Mint megírtuk, az elmúlt hetekben több országban kétségek merültek fel, hogy elegendő védettséget ad-e a kínai Sinopharm vakcina két oltása, illetve szükség van-e harmadik dózisra. Ez ügyben a lap megkereste a kormányzatot és az operatív törzset, reagálnak-e a helyzetre, vagyis készülnek-e olyan vizsgálatra, amely reprezentatív módon megnézi: elegendő ellenanyag képződik-e a kínai vakcinával oltottak szervezetében. A lap kérdéseire a védekezés hazai irányítói nem adtak választ. Az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos annyit mondott, hogy Magyarország nem változtat a kínai vakcina alkalmazásán. 

Ugyanakkor Rusvai Miklós virológus kedden arról beszélt a lapnak, hogy egy önkénteseken végzett reprezentatív vizsgálattal gyorsan tisztázható lenne, mekkora a kínai vakcinával beoltott emberek ellenanyagszintje, ad-e okot bármilyen aggodalomra. Egy ilyen vizsgálatból az is kiderülne, hogy érdemes-e egyeseknek egy harmadik adagot beadni. Az ellenanyagszint egy nagy pontosságú laborvizsgálattal, az úgynevezett ELISA-teszttel kimutatható. A magánlaboroknál elérhető eljárás mintegy tíz-húszezer forintba kerül.

Az ELISA egy enzimhez kapcsolt immunszorbens vizsgálat, jelenleg ez a módszer a legalkalmasabb az oltás utáni védettségi szint meghatározására – mondta a napilapnak Dr. Illés Anett, a PentaCore Laboratórium tudományos munkatársa. Az ELISA teszt különlegessége, hogy nemcsak a fertőzésen már átesett személyek ellenanyag szintjét képes megmutatni, hanem alkalmas arra, hogy bármelyik vakcinatípus esetében vizsgálják a beadás után termelődő ellenanyag mennyiséget. Elmondása szerint naponta több tucatnyian érdeklődnek náluk, a vizsgálatot egy-két napon belül el is tudják végezni.

Sokan keresik az ellenanyag-teszt kimutató szolgáltatásokat a MikroMikomednél is. Újhelyi Eszter biológus, immunológus, a cég munkatársa a lapnak elmondta, náluk eddig a legtöbb információ a Pfizer-BionTech oltásról gyűlt össze, és az derült ki, hogy a 70 évesnél idősebbeknél valamivel alacsonyabb volt az ellenanyagszint, míg a fiatalabbaknál magasabb.

Ugyanakkor a Sinopharm hatásosságáról még jóval kevesebb a tapasztalatuk. Ennek nyomán is megjelent az ellenanyag, de sokan túl korán kérik a vizsgálatot, akkor, amikor még nem nagyon van értelme elvégezni. Mint hozzátette, az ellenanyag szintjét mérő vizsgálat optimális időpontja a második oltás utáni 10-12. nap.

A Kelen-Kórház ügyvezetője, Kövesd Zsuzsa is arról beszélt, hogy még túl korai lenne bármilyen következtetést levonni a kínai oltások kapcsán, mert az intézményük még kevés ellenanyag-vizsgálatot végzett. Eddig előfordult, hogy többeknél – főként a 60 évesnél idősebbeknél – két oltás után sem találtak antitestesteket, de olyanok is voltak – jóval fiatalabbak –, akiknél erős volt az immunválasz. Elmondta azt is, hogy szisztematikusan figyelnek 55 embert, akiket Pfizerrel oltottak. Ebben a csoportban mindenkinél termelődött antitest.

A napilap számításai szerint a kínai vakcinával eddig körülbelül 500-600 ezer embert oltottak be Magyarországon.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elmondta, elképzelhető, hogy ősszel egy, a védettséget figyelő, vagyis az antitest kimutatására irányuló vizsgálatot kezdeményez majd az egyetem.