Percalapú jegyek jönnek hamarosan a fővárosi tömegközlekedésben

Percalapú jegyek jönnek hamarosan a fővárosi tömegközlekedésben

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes (Fotó: Karácsony Gergely / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő héten szerdán dönthet a fővárosi közgyűlés arról, hogy bevezessék az idő alapú, többszöri átszállást lehetővé tevő jegyeket is a fővárosi tömegközlekedésben – erről beszélt Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a csütörtöki, szokásos háttérbeszélgetésen, amelyen a Magyar Hang is részt vett. Ez a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy online lehet majd 30 pernyi utazásra jogosító jegyet venni (530 forintért), illetve 90 percre szólót (750 forint). Ezek a jegyek a tervek szerint akár már március elejétől is elérhetőek lesznek. Sőt, a városvezetés abban is bízik, hogy online végre sima szakaszjegyet is lehet majd vásárolni (ez ugyanis a jelenlegi alkalmazáson keresztül nem megoldható). A papíralapú sima vonaljegy továbbra is 350 forint lesz. 

A Magyar Hang kérdésére Kiss Ambrus elmondta, bár tavaly szeptemberben és októberben úgy látták, hogy több utas tért vissza a fővárosi tömegközlekedés járataira, de a december végi adatok szerint a járvány ismét éreztette hatását, visszaesést tapasztaltak.

Béremelés, Budapest-pótlék, normatíva-növelés

Kiss Ambrus elmondta, tavaly a közgyűlés elfogadta, hogy 15 milliárdot költsön a fővároshoz tartozó cégek munkavállalóinak béremelési keretére. Jövő szerdán pedig arról döntenek, hogy ezt a pénzt hogyan osztják el az egyes cégek munkavállalói között. A pénz felosztása a szakszervezetekkel való megállapodás szerint fog megtörténni, az ezzel kapcsolatos tárgyalások nagy része már le is zárult. Így összesen 24 ezer dolgozó kap átlagosan 15 százalékos fizetésemelést majd.

A főpolgármester-helyettes arra is kitért, idén fejlesztik az úgynevezett Budapest-pótlékot is. Utóbbival a főváros azon dolgozóit szeretnék megbecsülni, akik régebb óta dolgoznak vállalataiknál, így 2022-ben már 22 ezer munkavállalójuknak fog járni a juttatás. A juttatás összege a szolgálatban eltöltött évek számával párhuzamosan nő. A Budapest-pótlékot évente két alkalommal fizetik ki. Aki fél éve dolgozik a fővárosi önkormányzat valamelyik cégénél, annak a minimálbér 60 százaléka jár majd pótlékként, ez jut majd el a dolgozókhoz két részletben. A legrégebbi dolgozóknak a minimálbér 160 százaléka is járhat.

A politikus bejelentette azt is: az infláció miatt újra kellett gondolniuk, mennyiből főzhetnek a fővárosi intézmények. Úgy döntöttek, a nyersanyag-normát 13 százalékkal növelik az élelmiszerinfláció miatt, vagyis több pénz jut majd az ételek alapanyagainak beszerzésére, miközben a térítési díjat (vagyis az ételek megvásárlásáért kifizetendő összeget) nem növelik. Az infláció nagy mértékére való tekintettel fél év múlva felülvizsgálják ezt az összeget, és ha kell, emelik.

Nem segít az V. kerület

Kiss Ambrus elmondta, a főváros élni fog elővásárlási jogával bizonyos V. kerületi ingatlanok esetén (erről is döntenek a jövő héten), mert abban bíznak, ha ők veszik meg azokat, akkor majd jobb áron tudják piacra dobni. A nyereséget a főváros által tulajdonolt, de használatra jelenleg nem alkalmas lakások felújítására kívánják majd fordítani, hogy fejleszthessék bérlakás-állományukat. A főpolgármester-helyettes szerint egyébként nem túl együttműködő velük az V. kerület, ezért például a földhivatalhoz kellett fordulniuk azért, hogy megnézhessék az ingatlanok szintrajzait. 

Verona angyalai

Kiss Ambrus arra is emlékeztetett: éppen négy éve, január 20-án történt a veronai buszbaleset, amelyben 56 utasból 18-an meghaltak és 24-en megsérültek. Az áldozatok hozzátartozói az évforduló miatt Karácsony Gergely főpolgármesterhez fordultak, azt kérve, nevezzen el a főváros egy közterületet az áldozatokról. Ennek a kérésnek a főváros eleget tesz, ezért a Dózsa György utat az Olof Palme sétánnyal összekötő út a „Verona angyalai” nevet kapja. 

Kapott-e Barts Balázs jutalmat?

A Magyar Hang kérdésére Kiss Ambrus elmondta, még nem dőlt el, kiket delegálnak az egymással szövetséges pártok abba a hamarosan felálló vizsgálóbizottságba, amelyet azért hoz létre a főváros, hogy a végrehajtói kamarának korrupciógyanúba keveredett elnöke, Schadl György és a fideszes kerületek ingatlaneladásai közti esetleges összefüggéseket vizsgálja. További újságírói kérdésre azt is elmondta, amint megszavazza a közgyűlés a bizottság felállítását, az rögtön el is kezdheti a munkát. Jövő héten egyébként a közgyűlés elé kerül majd a Városháza-ügyet vizsgáló bizottság beszámolója, annak ugyanis januárig szólt a mandátuma. 

Kiss Ambrust arról is kérdezték, kapott-e a fővárosi vagyonkezelőt vezető Barts Balázs év végi jutalmat vagy prémiumot, amelyről hétfőn Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hogy emlékei szerint igen. A főpolgármester-helyettes szerint viszont Barts nem kapott év végén plusz pénzt. Ugyanis a legtöbb fővárosi cégnél egyáltalán nincsen jutalom. Prémium pedig szokott lenni a cégeknél, de azt az adott évet követően osztják, miután kiértékelték az adott cégek teljesítményét. Így például a 2021. évi prémiumok kiosztása idén nyáron várható.

Kiss Ambrus nemrégiben interjút adott a Magyar Hangnak az úgynevezett Városháza-ügyről, ez itt olvasható.