Péterfalvi Attila: Sem Rogán Antal, sem más illetéktelenek nem nézegethetik senkinek az egészségügyi adatait

Péterfalvi Attila: Sem Rogán Antal, sem más illetéktelenek nem nézegethetik senkinek az egészségügyi adatait

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az Országházban 2016. április 5-én. Fotó: MTI/ Marjai János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Véleményezte az adatvédelmi hatóság és nem tartja aggályosnak azt a rendszert, hogy a vakcinára való regisztráció során amennyiben valaki folyamatos kapcsolattartást szeretne a kormányzattal, a Miniszterelnöki Kabinetirodához kerüljenek az adatai. Ezt Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke mondta a Népszavának adott interjújában. – Megnyugtathatom, hogy sem Rogán Antal, sem más illetéktelenek nem nézegethetik senkinek az egészségügyi adatait – fogalmazott, hozzátéve, hogy csak a konzultációt igénylők neve és kapcsolattartási adatai kerülnek a kabinetirodához.

Péterfalvi Attila beszélt arról is, hogy a járvánnyal kapcsolatos jelenlegi tájékoztatási gyakorlattal szerinte nem sérül az információszabadság. Ismert, a fertőzések alakulásának életkor és terület szerinti eloszlásáról, vagy például a kórházi kapacitásokról egyáltalán nem tudunk semmit. Az elnök szerint a pandémiának van adatvédelmi vonatkozása is, de elsődlegesen a vírushelyzetet kell kezelni, ami viszont a járványügyi szakemberek feladata.

Az interjúban szóba került, hogy elvi kifogásuk nincs a belengetett oltási igazolvány ellen, ugyanakkor úgy vélte, hogy ebben a kérdésben nemzetközi, uniós szintű szabályok elfogadására lenne szükség. – Az nem lehet, hogy az egyik országban előnyt élveznek az oltási igazolvánnyal rendelkezők, a másik országban pedig nem. Mi van akkor, ha az egyik légitársaság enged repülni, mert nem kér oltási igazolványt, a másik légitársaság viszont nem hoz haza, mert ragaszkodik az oltási igazolványhoz? – indokolta álláspontját.

Péterfalvi Attila kitért a Facebookra is, amellyel kapcsolatban azt bírálta, hogy a magyar hatóságoknak nincs mozgásterük. – Ha ön valamelyik bejegyzésében a kormányt szidja, a Facebook pedig egy ismeretlen algoritmus alapján törli a bejegyzését vagy akár az egész oldalát, milyen alapon teszi – tette fel a kérdést, hozzáfűzve, hogy a cég korlátozza a véleménynyilvánításhoz fűződő jogot. Még a választás eredményét is befolyásolhatja az, hogy milyen véleményeket engednek megjelenni. Erről a kérdésről már korábban is beszélt, arról azonban nincs információja, hogy a kormány dolgozik-e ezzel kapcsolatban valamilyen koncepción.