Péterfalvi: Orbán hivatalos repülései közérdekű adatnak számítanak

Péterfalvi: Orbán hivatalos repülései közérdekű adatnak számítanak

Orbán Viktor kiszállt az OE-LEM lajstromjelű magánrepülőből a ferihegyi repülőtéren 2018. július 25-én (Fotó: Németh Dániel/Átlátszó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tartozik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságra a hivatal elnöke szerint az, hogy a hogy a kormánysajtóban érzékeny személyes adatok kerültek nyilvánosságra egy gimnazistáról. Péterfalvi Attila a Népszavának adott interjút, és propagandamédia által alaptalanul bukással vádolt Nagy Blanka ügye kapcsán úgy fogalmazott: az, hogy ki és milyen eredménnyel tanul az iskolában, milyen jegyei vannak, az egyértelműen személyes adatnak minősül. Péterfalvi szerint azonban „ezt az esetet nem a személyes adatok védelméhez fűződő jog szempontjából kell megítélni, hanem a Polgári törvénykönyv személyiségi jogai azok, amelyek irányadóak”.

A Hvg.hu is felkereste az interjú kapcsán Péterfalvit, aki kérdésükre, hogy nem tartja-e veszélyes gyakorlatnak, ha egyes sajtótermékek mások magánéletében való vájkálásból, személyes adatok kiteregetéséből próbálnak politikai hasznot húzni, az adatvédelmi hatóság elnöke azt felelte, hogy az egész ügyet „úgy ahogy van” elfogadhatatlannak tartja. Bár szerinte a nagy egészhez hozzátartozik a diáklány trágár szónoklata és a kormánymédia egyes képviselőinek minősíthetetlen stílusa is.

Nem Nagy Blanka, az Origo bukott | Magyar Hang

Első fokon pert nyert Nagy Blanka az Origo elleni helyreigazítási perben - írja Facebook-oldalá n az MSZP.

A lap azon felvetésére, hogy miért nem működik rendeltetésszerűen a közadatigénylés, a biztos úgy felelt:

„Egy adat vagy személyes, vagy közérdekű. Szomorú helyzet, hogy sok esetben az adatkezelők hozzánk fordulnak, hogy egy adat közérdekű-e. Ennek a rendszerváltás után ennyi idővel a közszférában evidenciának kellene lennie. Miközben az adatvédelemnél megtanulják a szabályokat az adatkezelők, az információszabadságot nem tanítják tantárgyként a közszolgáknak, akiknek alkalmazniuk kellene. A médiában meg elsősorban olyan hírek jelennek meg, amelyek az információszabadság működésképtelenségét mutatják, de nem ez az általános.”

Bár Orbánék szerint egy forint közpénzbe sem kerül a magánrepülőzése, kiderült, hogy mégis | Magyar Hang

Úgy tűnik, mégis csak mi fizetjük - még ha nem is teljes egészében - Orbán Viktornak azokat a magánútjait. Immár harminc éve, már ahogy azt maga a kormányfő mondta.

Ennek megfelelően szerinte a miniszterelnök hivatalos repülőútjainak költsége közérdekű adat. „Sőt, ha van összesítés arról, hogy az adott útnak van-e repülőtéri illetéke, vagy mondjuk mennyi kerozin fogyott átlagosan, akkor ezek ugyancsak a közérdekű adatok körébe tartoznak” – mondta a biztos.