Péterfalvi szerint nincs jogi akadálya a digitális oltásigazolásnak, és adatvédelmi aggályokat sem vet fel

Péterfalvi szerint nincs jogi akadálya a digitális oltásigazolásnak, és adatvédelmi aggályokat sem vet fel

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az Országházban 2016. április 5-én. Fotó: MTI/ Marjai János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs jogi akadálya a digitális oltásigazolás bevezetésének, mondta el az Inforádiónak Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Mint fogalmazott, több körben véleményezték a kérdést, és az nem vet fel adatvédelmi aggályokat. Ugyanakkor megfelelő módon szabályozhatja a védettség igazolását – húzta alá.

Az oltás ténye személyes egészségügyi adatnak minősül, ahogyan az is, hogy valaki átesett-e a koronavíruson-fertőzésen, és hogy felgyógyult-e. Szerinte a védettség ténye a releváns, nem az, hogy a vakcinát melyik nemzeti vagy európai hatóság engedélyezte, illetőleg ki a szer gyártója – mondta Péterfalvi Attila a rádiónak.

– Azonban nem mindegy, hogy mihez használják majd az igazolást, így célszerű lenne ezt jogszabályban rögzíteni – magyarázta. A NAIH vezetője az utazások szabályozása kapcsán uniós megállapodást vagy uniós elveken alapuló nemzeti szabályozást sürgetett.