Pfizer: őszre beolthatják a 12–15 éveseket is

Pfizer: őszre beolthatják a 12–15 éveseket is

Oltáshoz készíti elő az asszisztens a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagját a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. május 17-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptemberig beolthatják akár a 12–15 éves korosztályt is – erről beszélt a Hvg.hu-nak adott interjúban a Pfizer magyarországi ügyvezető igazgatója, Vereckei Péter. Erre már csak azért is lesz lehetőség, mert a második negyedévben összesen 4,6 millió Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra. Tehát már csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyén múlik, sor kerülhet-e ennek a korosztálynak az oltására.

Ez év végéig 10,8 millió adag Pfizer-vakcinának kell érkeznie, ebből múlt keddig már több mint 3,2 milliót meg is kaptunk. Májusban 1,3, júniusban 2,2 millió érkezhet. A vállalatnak egyébként mostanra már 116 országgal van szerződése. A gyártási folyamatot a kezdeti 110 napról mostanra sikerült hatvanra levinni. „Szinte semmit nem készletezünk, percre pontosan dolgozunk, minden gramm alapanyag azonnal a gyártósorokra kerül, amihez nagyon fontos a stabil és pontos beszállítói bázis. A gyártóhelyeink így bírják a termelést” – mondta Vereckei.

A jelenlegi vizsgálatok szerint akik a legkorábban kapták meg a vakcinát, azoknak hat hónap elteltével is megfelelő szintű védelmük van. Kilenc hónap elteltével majd ismét közzéteszik az eredményeiket, de egyelőre nem tudják, mikor és hogyan lesz szükség egy esetleges következő, harmadik oltásra.

Az Egyesült Államokban már engedélyezték a 12–15 éves korosztály Pfizerrel való oltását, a múlt hét elején pedig beadták a kérelmet az Európai Gyógyszerügynökségnek is. Vereckei szerint ennek megszerzése után akár már szeptemberre védettséget szerezhet ez a korosztály. Jelenleg hat hónapostól tizenegy éves korosztályig zajlanak az első fázisú klinikai vizsgálatok, várandós nőknél pedig már a fázis 3-as vizsgálatok is.

Arról már van információ, hogy a brit és a dél-afrikai variánssal szemben is megfelelő védelmet ad a jelenlegi vakcina, és vélhetően az indiai változattal is így lesz. Ha mégis megjelenik egy olyan mutáns, amihez módosítani kell az mRNS szekvencián, ezt nagyon gyorsan, akár heteken belül meg tudják tenni. Persze, a módosított oltóanyagot még jóvá kellene hagyni, illetve le is gyártani, ami néhány hónapot venne igénybe.

Eközben újabb jó hír érkezett a Pfizerről: az Európai Gyógyszerügynökség friss ajánlása szerint a bontatlan üvegeket 2–8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, azaz normál hűtőszekrényben akár egy hónapon át is lehet tárolni. Vagyis a mélyfagyasztásból használatra felolvasztott BioNTech–Pfizer-oltóanyagokat tartalmazó bontatlan fiolákat a korábban megjelölt öt nap helyett akár 31 napig is tárolni lehet normál hűtőszekrényben.

Az oltóanyag tárolásának és felhasználhatóságának változása várhatóan jelentős hatással lesz a vakcinák elosztására és az oltási kampányok tervezésére.