Pikó András elmondta, milyen panaszai voltak, mielőtt kórházba ment a koronavírus miatt

Pikó András elmondta, milyen panaszai voltak, mielőtt kórházba ment a koronavírus miatt

Pikó András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Életet ment, ha időben kórházba kerül a koronavírusos beteg – erről írt közösségi oldalán vasárnap Pikó András, a nyolcadik kerület polgármestere, aki maga is a Szent László kórházba került a betegség miatt. Mint felidézte, ennek a betegségnek van egy tipikus lefolyása, az első 5-6 napban jelentkeznek a tünetek, ezek lehetnek súlyosak is, majd egy átmeneti stagnálás után a 10. nap környékén súlyosbodhat az állapot. – Nem mindenkinél, de nálam és még sokaknál ez történt – jegyezte meg.

Szerinte ezért fontos, hogy időben orvoshoz és ha kell, kórházba kerüljünk, ahol megfelelő kezeléssel tudnak segíteni, különben a súlyosbodó tünetek akár a tüdő roncsolódásához vagy szívizomgyulladáshoz is vezethet, és onnan már nehéz megtalálni a visszautat az életbe.

– Én a betegség 6-7. napján kerültem kórházba, akkor átmenetileg nem voltam annyira rosszul, de este a CT vizsgálat idején már alig kaptam levegőt, és nem nagyon tudtam 3-4 másodpercnél tovább benntartani: vírusos tüdőgyulladásom volt – mesélte. És hogy mit tapasztalt kórházba kerülése előtt? Arról úgy írt: „Az első napokban nagyon erős végtagi és hátba sugárzó fájdalmat, száraz köhögést, 39 fokig emelkedő lázat az általános rosszullét mellett. Majd jött a nehéz légzés, légszomj. Ekkortól mértem a szaturációt, azaz vér oxigénszintjét: az értékeim 90 és 94 között mozogtak – a normális értékek tartománya viszont 96 és 100 között van. Tehát a tüdőm már csak csökentett üzemmódban volt képes dolgozni. Az orvosok azonnali kórházi kezelést javasoltak (...).” Hozzátette, bevallja, nem akart kórházba menni, mert félt, mi vár ott. „De láttam olyan barátom példáját, aki nem került időben a jó kezekbe és nagyon súlyos állapotban volt már akkor. Ez és az döntötte el a dolgot, hogy egy kedves orvosnő elmagyarázta, mi lehet a következménye, ha nem kerülök kórházba.”

Pikó végezetül arról írt, „vigyázzanak magukra, ha nehézlégzésük van mérjék a szaturációt és ha súlyosak a tünetek, ne habozzanak mentőt hívni”.

Nehéz légzés esetén mentőt kell hívni

A polgármester posztját annak apropóján osztotta meg, hogy a Semmelweis Egyetem tájékoztató anyagot adott ki a lakosság számára, mikor mit lehet tenni koronavírusos tünetek esetén, amely itt olvasható. Ebben a megfelelő mennyiségű folyadék, illetve C- és D-vitamin fogyasztása mellett többek közt azt javasolják, amikor a beteg fekszik, váltogassa a testhelyzeteket, annak érdekében, hogy a levegő tüdejének minden részét jól átjárhassa, „a hason fekvés kifejezetten jó hatású”. Hogy milyen tünetek esetén érdemes mentőt hívni, arra többek közt azt írták: súlyos, vagy fokozódó nehézlégzés, fulladás esetén, vagy súlyos, vagy fokozódó mellkasi vagy felhasi fájdalomkor, de a további tünetekért és teendőkért érdemes elolvasni a teljes tájékoztatót.