Pintér Sándor szerint bizonyított a határvédelem a „migránsok betörésénél”, de sok az ellentmondás

Pintér Sándor szerint bizonyított a határvédelem a „migránsok betörésénél”, de sok az ellentmondás

Megrongált kerítés a Horgos és Röszke közötti határátkelőnél, a szerb-magyar határon 2020. január 28-án (Fotó: MTI / Molnár Edvárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összeült a Migrációs Munkacsoport a Belügyminisztériumban kedd délelőtt annak kapcsán, hogy hajnalban menekültek egy csoportja kísérelt meg bejutni a röszkei határátkelőhelyen.

Papp Károly altábornagy, közbiztonsági főigazgató a sajtótájékoztatón elmondta, 5 óra 20 perckor a röszkei határátkelőhelyen Szerbia felől „csoportosan, erőszakosan kíséreltek meg bejutni migránsok”. Tíz perccel később egy mintegy 60-70 fős csoport próbálkozott újra, őket az átkelőhelyet őrző három biztonsági őr igyekezett feltartóztatni, ekkor figyelmeztető lövések dördültek. A menekültek zöme visszafordult, többen azonban „szétszóródtak magyar területen”, a kiérkező rendőrök négy főt elfogtak. A környéket lezárták, onnan senki sem juthat ki észrevétlenül – fogalmazott Papp Károly.

Migránsok nagyobb csoportja próbált bejutni Röszkénél - figyelmeztető lövések dördültek | Magyar Hang

Az altábornagy elmondta, hogy megkezdték a teljes határszakaszon a biztonsági zár ellenőrzését, a vizsgálatot Röszkénél kezdik. Mindemellett a rendőrök embercsempész csoportok után kutatnak, akik feltételezhetően várták a határállomáson próbálkozó menekülteket. Papp Károly hangsúlyozta, a határvédelmi rendszer helytállt, teljesítette azt, amit korábban elvártak tőle.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója rámutatott, hogy a szerb-magyar határ komoly nyomás alatt áll, csak januárban több mint 3 ezren próbáltak meg illegálisan bejutni Magyarországra. – A kedd hajnali kirívó, erőszakos áttörési kísérletet, fiatal férfiak hajtották végre, magas fokú szervezettséggel egy emblematikus helyszínen, ahol 2015-ben már történt egy emlékezetes áttörési kísérlet – mondta el Bakondi, aki szerint a többlépcsős határvédelmi rendszer hatékonyan működik, és sikerrel látja el a magyar emberek védelmét.

Pintér Sándor belügyminiszter elárulta, az áttörési kísérletet meglepetésszerű próbálkozás volt, de a rendőröknek így is sikerült visszaszorítani a migránsokat. A miniszter szerint a zöldhatár egyértelműen le van zárva, ezúttal azonban egy nyitott határátkelőhelyen kíséreltek meg bejutni. Mivel az állomás csak reggel hétkor nyit, ezért csak három biztonsági őr teljesített szolgálatot, de ők sem az átkelőhely, csak az objektum védelmét látták el. – A riasztási és elfogási rendszer sikerrel vizsgázott – fogalmazott Pintér Sándor, majd hozzátette, ha mégis változtatni kell, akkor tíz napon belül felülvizsgálják a dolgot.

Újságírói kérdésre a belügyminiszter elárulta, az átkelőhely védelmét ellátó vaskapuk nem voltak bezárva, bár az állomás csak az áttörési kísérlet után másfél órával nyitott volna. Később újabb kérdés érkezett ennek kapcsán, akkor Pintér Sándor már azt mondta, hogy „a kapuk be voltak hajtva”, de végül nem adott egyértelmű választ, hogy az elvben zárva lévő átkelőhelyen miként tudtak akadálytalanul átjutni a menekültek. Mint ahogy az sem derült ki, hogy a Papp Károly által említett, a rendőrségi záron belül lévő menekülteket mind elfogták, vagy esetleg van, akit egyelőre nem sikerült elfogniuk. – Egy ekkora csoport ellen megfelelő a határvédelem, ha nagyobb tömeg kísérelne meg átjutni, arról már jó előre tudnának, és ennek megfelelően nagyobb készültségben várnák az érkezőket – mondta a belügyminiszter.

Pintér Sándort a vuhani koronavírusról is kérdezték, erre reagálva kifejtette, Magyarországnak kész tervei vannak arra, hogyan kezel egy veszélyhelyzetet. Amennyiben a tisztiorvosi szolgálat megállapítja a vészhelyzet mértékét, akkor megteszik a szükséges lépéseket. De a belügyminiszter bízik benne, hogy erre nem lesz szükség.

Újabb cikkünk a témában:

Orbán 2016-ban: a madár se tud berepülni Magyarországra - Hangfelvétellel | Magyar Hang

Amint arról a teljes magyar sajtó - közte a Magyar Hang is - beszámolt, egy hozzávetőlegesen 60 főből álló csoport igyekezett ma hajnalban betörni Magyarországra Szerbia felől. A miniszterelnök 2016. augusztus 26-án a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elhangzott interjújában még arról beszélt, megépítik azt a második védelmi vonalat, amellyel „légmentesen" zárható lesz a határ, és ez majd „egy időben érkező több százezer embert is fel tud tartóztatni".