Pintér Sándor szerint már az is probléma, ha egy újságíró kérdez a Pegasus-ügyről

Pintér Sándor szerint már az is probléma, ha egy újságíró kérdez a Pegasus-ügyről

Pintér Sándor belügyminiszter éves meghallgatásán az Országgyûlés magyarországi nemzetiségek bizottságának ülésén az Országház Széll Kálmán-termében 2020. december 10-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Sajnálatos módon” nem tudott válaszolni az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén a megfigyelési botránnyal kapcsolatos kérdésekre – ezt Pintér Sándor mondta az RTL Klub Híradójának. A belügyminiszter ugyanakkor azt már nem tette hozzá, hogy azért nem tudott ott felelni az ellenzéki képviselők felvetéseire, mert a fideszes politikusok ellehetetlenítették az ülést. A bizottság kormánypárti tagjai ugyanis egyszerűen nem mentek el a hétfő délelőttre meghirdetett ülésre, így az határozatképtelen volt, vagyis meg sem kezdhette a munkát.

Pintér Sándor azt is mondta még a csatorna riporterének, hogy a lehallgatási ügyet érintő kizárólag a nemzetbiztonsági bizottsági zárt ülésén beszélne. Ha ugyanis más szituációban válaszolna, akkor államtitkot sértene. Ilyen esetben pedig még a kérdezőt is felelősségre kellene vonni felbujtás miatt. – Végig kell gondolni, hogy lejátsszák-e ezt – fűzte még hozzá.

Az RTL a kormányülésre érkező minisztereket próbálta faggatni a témában. Varga Judit igazságügyi miniszter, akinek hatáskörébe tartozik a megfigyelések engedélyezése ugyanakkor nem állt rendelkezésükre. Benkő Tibor honvédelmi miniszter pedig csak annyit mondott, hogy biztos benne, minden törvényszerűen történik Magyarországon.

A lehallgatási botrány bő egy héttel ezelőtt robbant ki, amikor a Direkt36 oknyomozó portál – egy nemzetközi újságírói szervezethez eljutott információk alapján – megírta: az izraeli NSO cég Pegasus elnevezésű kémprogramjával itthon is lehallgathattak embereket. Mint kiderült, újságírókat (Panyi Szabolcs, Szabó András, Dercsényi Dávid), ellenzéki politikusokat (Gémesi György), a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét (Bánáti János), illetve ellenzékinek besorolt üzletembereket (Simicska Ádám, Varga Zoltán), sőt, még a paksi bővítésért felelős volt államtitkárt Aszódi Attilát is megfigyelhették az előző években. Több esetben be is igazolódott, hogy az érintettek telefonjai feltörték a kémprogrammal.