Pintér Sándor Ujhelyi Istvánnal egyeztetett

Pintér Sándor Ujhelyi Istvánnal egyeztetett

Ujhelyi István

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn reggel a Belügyminisztériumban egyeztetett Pintér Sándor miniszterrel Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője – derült ki a politikus Magyar Hanghoz is eljuttatott közleményéből.

– Annak ellenére, hogy ellenzéki politikusként határozottan kritikus és elégedetlen vagyok a Fidesz-kormány politikájával, az Európai Unióhoz való viszonyával és hatalomgyakorlásával, a nemzeti érdek hatékony európai érvényesítése érdekében bizonyos ügyekben meg kell tudnunk keresni a lehetséges kompromisszumokat. Ezért kezdeményeztem találkozót Pintér Sándor belügyminiszterrel – jelezte Ujhelyi István.

Kifejtette: négypontos feljegyzést adott át a tárcavezetőnek, ebben többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió jövőjéről szóló nemzetközi konferenciasorozat egyik legfontosabb megállapítása azt volt, hogy bizonyos tagállami hatásköröket – ilyen jelenleg az egészségügy – részben felül kell vizsgálni és több uniós koordinációt kell biztosítani a hatékonyság érdekében.

Ujhelyi kiemelten fontos kérdésnek nevezte az egyeztetés során, hogy a magyar kormány milyen célok mentén és milyen módon akarja felhasználni – a jelenleg jogállamisági problémák miatt befagyott – többmilliárdos egészségügyi uniós különprogram forrásait és hajlandó-e ehhez kapcsolódóan a helyreállítási alapról szóló nemzeti terv módosítására. – Egyértelművé tettem Pintér Sándor miniszter számára, hogy az Európai Parlament magyar képviselőjeként kiemelten fontosnak tartom, hogy a kormányzat prioritásként kezelje a mentális jólét megerősítését és ehhez kapcsolódó programok, nemzeti stratégiák megalkotását – írta. 

Az ellenzéki politikus azt is jelezte a miniszternek: a korábbi egészségügyi kormányzat tudatosan és legtöbb esetben törvényellenesen tartott vissza közérdekű adatokat, ami súlyosan rombolja az ágazat irányításába vetett bizalmat. Azt is szorgalmazta Pintér Sándornál, hogy mielőbb vizsgálja felül az elmúlt évek egészségügyi eszközbeszerzéseinek körülményeit, különösképpen a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Kórházi Főigazgatóság által kötött vakcina-, illetve covid-teszt szerződéseket, „miután semmiképpen sem tartható, hogy egy társadalmilag kiemelt és alapvető bizalmi viszonyra épülő ellátási ágazat kapcsán vezetői alkalmatlanság, tudatos vagy vétlen törvénysértés, esetleg a korrupció legkisebb lehetősége is felmerüljön”.

– A belügyminiszterrel folytatott beszélgetés egy korrekt, szakmai egyeztetés volt, politikai fennhangok nélkül. Egy normális európai országban így kellene működnie – zárta közleményét Ujhelyi István.