Pintér Sándorral egyeztetett az orvosi kamara elnöke

Pintér Sándorral egyeztetett az orvosi kamara elnöke

Kincses Gyula (Fotó: Kleb Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megbeszélést folytatott Pintér Sándor belügyminiszter, a járványügyi készültség időszakában működő operatív törzs vezetője és Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke kedden a Belügyminisztériumban – olvasható a MOK honlapján.

A közlemény szerint a megbeszélésen a MOK elnöke ismertette az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel kapcsolatos kamarai álláspontot, amely szerint a törvény érdemi pontokban, minimum a kirendelés és a másodállások korlátozása tekintetében pontosításra szorul.

Kincses Gyula a találkozón átadta Pintér Sándornak a MOK írásba foglalt véleményét az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről. Ebben többek között arról írnak, hogy a törvény jelen formájában számos elfogadhatatlan sérelmet okoz az orvostársadalomnak, a beterjesztett formában és ütemezésben súlyos működési zavarokat okoz a betegellátás folyamatosságában  és a járvány elleni védekezésben. Emellett számos alkotmányossági és nemzetközi jogba ütköző problémát is felvet – összegzi a MOK a múlt héten a parlamenten rohamtempóban áttolt törvényt.

A keddi megbeszélés további részében az alapellátás átalakításával kapcsolatos elképzeléseket ismertette a miniszter, és abban született megállapodás, hogy az egyeztetés a MOK Háziorvosi munkacsoportjának bevonásával folytatódik. Emellett a köz- és a magánellátás viszonyáról és a kórházi vezetők státuszáról kért további javaslatokat Pintér Sándor.