Gödöllői plakátrongálás: az ügyész szerint a vádlott látható a videófelvételen

Gödöllői plakátrongálás: az ügyész szerint a vádlott látható a videófelvételen

Videófelvételek megtekintésével folytatódott a gödöllői választási plakát megrongálása miatt indult büntetőügy tárgyalása 2023. május 16-án

Fotó: Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kulcspontjához ért a 2019-es gödöllői választási plakátrongálás ügyének bírósági tárgyalása: a bíróság ugyanis az ügyésszel, a vádlottal és a sértett Gödöllői Lokálpatrióta Klub ügyvédeivel közösen nézte meg az egyik óriásmolinó összefirkálásáról és annak körülményeiről készült felvételeket. Ennek apropóján éles szóváltás alakult ki a vádlott M. Barnabás védője és a sértett jogászai között arról, hogy M. látható-e a felvételen, vagy sem. Ezek az egyébként sötét, összedarabolt, helyenként nehezen látható felvételek, amelyek eldönthetik az ügy kimenetelét.

Az eset azért érdemel figyelmet, mert bár a plakátrongálások kampányidőszakban rendszeressé váltak, a tettesek kiléte jellemzően homályban marad. Gödöllőn is összefirkáltak számos, Gémesi György polgármestert is ábrázoló plakátot – összesen 16-ot – a 2019-es önkormányzati választás kampányában. Az egyik rongálásának körülményeit azonban kamera rögzítette, erről akkor részletesen beszámoltunk. A plakátokon a lokálpatrióta szót áthúzták, a szervezet logójára horogkeresztet rajzoltak. A szövetségben részt vevő, korábban jobbikos jelöltet Hitlernek maszkírozták, képére ráírták, hogy: „náci néni”, a középen álló Gémesi alakjára pedig, hogy „buzi”.

A felvétel több darabra vágva került a bíróság anyagába. Nem csupán ez nehezíti azonban az azonosítást. Hanem az is, hogy a videó éjjel, sötétben készült és rossz minőségű. A felek között csupán abban nincs vita, hogy a felvétel egy pontján leolvasható a vádlottak padján ülő M. Barnabás autójának rendszáma. Egy másik felvételen a plakát összefirkálása látható. A fiatalember azonban tagadja a bűncselekmény elkövetését. A bíróságon – ahogy a gyanúsítotti kihallgatása alkalmával is – nem válaszolt a feltett kérdésekre sem.

– A vádlottat vélem felfedezni a gépjárműben – jelentette ki az ügyész arról a felvételről, amely az M. Barnabás tulajdonában állt autó és az abba éppen beülő fiatalok plakát elől történt indulását örökítette meg. Ugyanígy látták a lokálpatrióta klubot képviselő jogászok is. A vádlott ügyvédje szerint viszont M. nem látható a felvételen – nem beazonosítható –, és a rongálás elkövetése sem látszik. Azzal érvelt: a képsorból csak az állapítható meg, hogy valakik beszállnak az autóba, miután talán fényképezték a városban közfelháborodást kiváltó plakátfirkálást.

Akad felvétel, ami a rongálást mutatja. Azon viszont az elkövető személye és az általa használt jármű rendszáma nem látszik. Olyan képsort viszont, amelyen a felek egyetértően azonosították volna a vádlottat, nem mutattak be. Érdekes adalék: az ügyész és a sértett képviselői az egyik felvételen M.-et a videón látható egyik vékonydongájú fiatalember személyében látták meg. Erre az ügyvédje úgy reagált, hogy ezen a testalkati alapon Gödöllő lakosságának harmada, de még a Magyar Hang helyszíni tudósítója is ülhetne a vádlottak padján… A vádlott védője szerint nincs olyan képsor, ami a vádlott bűnösségéről árulkodna. Borbély Zoltán ügyvéd – a Gödöllői Lokálpatrióta Klubot képviselő egyik jogász – erre azzal reflektált, hogy a vádlott lefoglalt mobiltelefonján talált üzenetek is a vádlott bűnösségéről árulkodnak.

M.-hez a nyomozók egyébként az autója rendszáma alapján jutottak el, amelynek üzeneteiben előkerült Vécsey László, Gödöllő erős fideszes emberének neve is. „Hallod naon cink van, Vécsey volt apánal. Megvan az önkormányzatnak a rendszámom.” Ezt a fiatalember egy olyan cimborájának küldte, aki korábban az ügy gyanúsítottja volt, de vele – miként egy másik fiatalemberrel szemben is – ejtették a gyanút. Utóbbinak azt üzente: „Beszélj Dáviddal, s kérd meg h tudjon meg minden infót estig vécseytől.” Bár a teljes nevét nem írják ki, de annyi tudható, hogy Vécsey László egyik régi munkatársát, a Fidelitas helyi elnökét Kiss Dávidnak hívják, ő önkormányzati képviselőnek is indult, de alulmaradt a Gémesi-féle lokálpatrióták jelöltjével szemben – írtuk korábbi cikkünkben. A mai tárgyaláson Borbély azt mondta: a cink azt jelenti, baj, probléma van – utalt az üzenetre.

A Gödöllői Járásbíróság mai ülésén kiderült az is: tanácsváltás miatt újrakezdődött a büntetőügy tárgyalása, miután a korábban eljáró bíró elfogultságot jelentett. Az újrakezdés okán ismertették a korábbi tanúvallomásokat is, így Vécsey László fideszes országgyűlési képviselő nyilatkozata is terítékre került. Eszerint a fideszes országgyűlési képviselő M. Barnabást és az apját sem ismeri. Állítása szerint nem a Fidesz rongálta meg a lokálpatrióták plakátját, a Fidesz ügybe való belekeverését politikai támadásnak minősítette. Azt is mondta, hogy az önkényuralmi jelképek használatát elítéli, nem tudja, kinek az érdekét szolgálhatta az akció. Egyúttal arra is utalt, hogy a plakátrongálást a Gémesi-féle csapat is elkövethette, hogy sajnálatot keltsenek a választókban.

A mai, keddi tárgyalási napon a Borbély Zoltán 93 ezer forintos polgári igényt is jelzett a vádlott felé. Védője annak jogszerűségét és összegét egyaránt vitatta. Az ügy tárgyalása júniusban folytatódik, további vonatkozások pedig korábbi cikkünkben találhatók.