Pogátsa Zoltán: Magyarországon jelenleg a társadalom fele nyomorog

Pogátsa Zoltán: Magyarországon jelenleg a társadalom fele nyomorog

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon hosszú évtizedek óta igazságtalan a társadalmi berendezkedés, az ember jövője pusztán attól függ, hogy hova, milyen családba hozta őt a gólya. Attól még, hogy a társadalom nem hajlandó ez ellen fellépni, még ez az egyik legégetőbb kérdés hazánkban – jelentette ki Kompország című műsorunkban Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus. Bár a többség hosszú ideje a Fideszre szavaz, elveit tekintve a társadalom kétharmada baloldali, mert az újraelosztásban és a esélyteremtésben hisz. Azért nyerhet mégis Orbán Viktor, mert még így is többet ad az embereknek, mint amennyit a rosszul működő baloldali kormányoktól kaptak, gondoljunk csak a 13. havi nyugdíjra, a közmunkára, a rezsicsökkentésre vagy az ársapkákra. Sikerének első számú kulcsa, hogy intézkedéseivel biztonságot és védelmet ígér, márpedig az emberek nem akarnak nagyobb felelősséget vállalni az életükért és a döntéseikért – fejtette ki.

Azt is mondta, hogy Magyarországon jelenleg nagyon nagy a baj, hogy a társadalom fele nyomorog, alsó hét tizede pedig nem tud megélni a jövedelméből, de még mindig nem akkora a krízis, mint 2008-2009-ben, mert magas a foglalkoztatottság, és a korábbi években nőttek a reálbérek és nőtt az életszínvonal.

Pogátsa Zoltán szerint az, hogy forinttal vagy euróval fizetünk, másodlagos kérdés, a lényeg, hogy hosszú idő után végre valósuljon meg jó kormányzás. Most sajnos nem ez történik. Arra a kérdésre, lát-e arra esélyt, hogy ez tényleg megvalósuljon, az mondta: aki nem hisz abban, hogy még lehet jó kormányzás Magyarországon, az menjen el mosogatni Bécsbe. A politológus nemzetközi példákkal támasztotta alá, hogy attól, hogy valahol hosszú ideje rosszul mennek a dolgok, még nem jelenti azt, hogy a társadalom ne tudna kiszenvedni magából egy jó, kormányzóképes erőt, amely aztán képes megfordítani ezt a folyamatot. A felvetésre, hogy lát-e ma olyan politikai erőt, platformot, amely képes lehet a jelenlegi rendszer leváltására, úgy válaszolt: gondolatcsírák vannak, de a jelenlegi hazai torz választási rendszer miatt amíg nem nő ki az ellenzékből egy nagy politikai erő, amelyikre tömegek szavaznának, addig kódolva van a kudarc, addig az ellenzék kényszerházasságokra van kényszerítve. Az ellenzéki összefogás pedig olyan, mint a leves, a főétel és a desszert összeöntve. Beszélt arról is, hogy az orbáni sikerrecept második legfontosabb eleme továbbra is Gyurcsány Ferenc politikai jelenléte. Hiába ő a legerősebb politikus az ellenzéki oldalon, egyszersmind ő a legelutasítottabb is. Amíg az ellenzék Gyurcsánnyal szövetkezik, addig a szavazók jelentős része Orbán és Gyurcsány harcára egyszerűsíti le a választást, és a kettő közül előbbit fogja választani.

Pogátsa Zoltán szerint a kapitalista rendszer mára fenntarthatatlanná vált, nem lehet tovább ösztönözni a növekedést, mert az a klímaváltozás miatt társadalmi összeomlást fog előidézni. Márpedig ha nem nő tovább a torta, akkor újra kell szeletelni. A kapitalizmusban a torta döntő részét a társadalom felső egy százaléka kapta, és csak egy pici szeleten osztoztak a többiek. Azért működött mégis, mert amíg volt növekedés, a pici szelet is nőtt valamelyest. Ha ez megszűnik, a társadalom maga is követelni fogja az újraelosztást.

 

Címkék: Pogátsa Zoltán