Újabb tanárokat rúgtak ki polgári engedetlenség miatt, Gulyás egyetért a döntéssel

Újabb tanárokat rúgtak ki polgári engedetlenség miatt, Gulyás egyetért a döntéssel

A pedagógussztrájk mellett kiállók (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók – a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve – 2022. december 1. hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát – közölte a Belügyminisztérium szerdán. A tárca közleményében azt írta, hogy az érintetteket munkáltatóik korábban tájékoztatták arról, hogy a közalkalmazotti jogviszonyukból eredő lényeges kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének és rendkívüli felmentésük jogalapjának tekintik amennyiben a munkájuk végzését – a tanítást – bármely okra hivatkozva jogellenesen megtagadják.

„A Belügyminisztérium számos alkalommal hangsúlyozta: a diákok érdekeit helyezi mindenek elé. Márpedig a pedagógus jogellenes munkamegtagadása korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését és a művelődés Alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását. A diákok – életkoruktól függetlenül – tanulni járnak az iskolákba, számukra nem példamutató a jogszerűtlen magatartás” – fogalmazott a tárca közleménye.

Hozzátették: a minisztériumhoz érkezett összesítés szerint november 30-án további 24 pedagógus kap tájékoztatást intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása. A Belügyminisztérium leszögezte: álláspontja megingathatatlan, következetesen járt és jár el a munkájukat jogellenesen megtagadókkal szemben, ahogy teszi azt minden munkáltató, így ezt várja el az irányítása alá tartozó valamennyi szervtől, szervezettől.

Gulyás egyetért, a PSZ tiltakozik, a diákok tüntetnek

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert a szerdai rendkívüli kormányinfón kérdezték, hogy mi a véleménye a felmondásokról. Erre úgy válaszolt, hogy változatlan a kormány álláspontja a kérdésben: minden jogszerű tiltakozásra Magyarországon alkotmányos keretek között van lehetőség, a jogszabályokat pedig mindenkinek be kell tartani, különös tekintettel a pedagógusokra.

Felháborítónak tartja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy „a kormánynak csak a megtorlás, a megfélemlítés, a feszültség további gerjesztése, a tiltakozásukat polgári engedetlenséggel kifejező pedagógusok munkaviszonyának megszüntetése az egyetlen válasza az oktatás súlyos válságára. Érdemi párbeszéd, érdemi döntés nincs.” A PSZ kitart álláspontja mellett: a kirúgás aránytalan büntetés azokkal a pedagógusokkal szemben, akik éppen diákjaik jövője érdekében tiltakoznak. „Ha a kormány nem korlátozta volna a sztrájkjogot, illetve azt visszaállította volna a tiltakozó tömegek követelésére, a polgári engedetlenségre, így annak szankciójára sem került volna sor” – írták.

A történtek után a diákok máris tüntetést hirdettek: szerdán este a Belügyminisztérium elé várják a tiltakozókat.

Szeptemberben öt tanárt rúgtak ki polgári engedetlenség miatt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, köztük Törley Katalint, a Tanítanék Mozgalom vezetőjét. Helyettesítésük hetekig nem volt megoldva az azonnali elbocsátást követően. A kirúgás komoly felháborodást váltott ki, több tankerületnél is tüntetést tartottak, petíciókat adtak át, a tüntetéseknek is állandó követelése a kirúgások visszavonása. A pedagógusok azért fordultak a polgári engedetlenséghez, mert a kormány gyakorlatilag ellehetetlenítette a sztrájkjogukat.