Polgári engedetlenséget jelentettek be a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárai

Polgári engedetlenséget jelentettek be a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárai

A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium Szakgimnázium és Technikum pedagógusainak polgári engedetlenségi akciója 2022. február 16-án (Fotó: az intézmény Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Polgári ellenállást jelentett be a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium közel hatvan tanára, hogy felhívják a kormány figyelmét: máig nem kapták meg az ígért megbecsülést, és a munkájukat egyre nehezebb körülmények között kell végezniük.

A Facebookon közzétett nyílt levelükben arról írnak, hogy néhányan reménykedtek, hogy az új kormány megalakulásával a magyar pedagógustársadalom lesújtó helyzete végre napirendre kerül. Eddig azonban nem kaptak mást, csak cinikus mondatokat. – Csak az utóbbi hetekben egymást érték vezető politikusok kijelentései, amik arról tanúskodnak, hogy a kormány nemhogy nem szándékozik változtatni a közoktatás eddigi kezelésén, de kifejezetten ellenségnek tekinti a pedagógusokat – olvasható a Tiltakozás című levélben.

Azt is hüledezve vették tudomásul, hogy „az oktatást a civilizált országokban egészen szokatlanul a belügyminiszter irányítása alá helyezik”. Azt is sérelmezik, hogy a parlamenti többség a használhatatlanságig korlátozta a sztrájkjogukat, illetve konkrét szankciókkal fenyegeti a polgári ellenálláshoz esetleg folyamodó magyar pedagógusokat.

– Mivel azonban tényleg minden jogszabályi lehetőségünket megvonták az elégedetlenségünk kifejezésére, nem marad más választásunk, mint egzisztenciális kockázatok árán is a polgári ellenállás eszközéhez nyúlni – szögezik le.

„A közkeletűen polgári engedetlenségnek nevezett, Magyarországon ritkán alkalmazott eszköz esetünkben a következő lehetőségeket tartalmazza:

• a tanórák megtartásának megtagadását,
• minden iskolán kívüli, eddig tanárok vezette programoktól való távolmaradást,
• az érettségiztetés megtagadását,
• minden adminisztratív teendőnk (pl. naplóvezetés, bizonyítvány hitelesítés) felfüggesztését.”

– Mi arra tettük fel az életünket, hogy diákjaink álmaiból és páratlan tehetségéből egy szabad, gondolkodó és eredményeire méltán büszke nemzet épüljön fel. Erre azonban addig nem kerülhet sor, amíg a növekvő árak között alig élünk meg a fizetésünkből, amíg a legjobbjaink külföldre kényszerülnek, amíg méltóságunkat, önbecsülésünket, a boldogulásba vetett hitünket a rendszer napról napra két lábbal tiporja – írják a bejegyzésben.

Az Illyés tanárai követelik a kormánytól, hogy gyökeresen változtasson a tanárokkal szembeni politikáján, és kezdje el helyrehozni az oktatási rendszerben eddig okozott károkat, emellett a társadalom támogatását kérik akciójukhoz.

Novák Katalin államfő május végén írta alá azt  törvénymódosítást, amely lényegében ellehetetleníti a pedagógussztrájkot. A kormány legújabb álláspontja a tanári fizetések emelése kapcsán pedig az, hogy ezt és más oktatási projekteket is uniós pénzből finanszírozna, ám Maruzsa Zoltán államtitkár szerint az Európai Bizottság „akadályozza” a folyamatot, nem fogadja el a kormány által benyújtott projekt-tervezeteket.