Ellenzéki jelölt nem mer indulni a keszthelyi polgármester-választáson

Ellenzéki jelölt nem mer indulni a keszthelyi polgármester-választáson

Keszthely belvárosa (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak a fideszes polgármesterjelölt neve lesz a szavazólapon a keszthelyi időközi választáson, az ellenzék ugyanis nem száll ringbe a pozícióért – írta meg a 24.hu.

A fideszes Nagy Bálint országgyűlési képviselő lett, ezért kellett választást kiírni. Pártja a 66 éves Manninger Jenőt indítja június 26-án. Ellenfele nem lesz, pedig a 2019-es önkormányzati választáson még a szavazatok 45 százalékét gyűjtötte be a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) jelöltje a 20 ezres balatoni városban. Az április 3-i országgyűlési választáson Nagy Bálint a szavazatok 51,8 százalékát söpörte be, míg az ellenzék közös jelöltje Elekes István 38,8 százalékot.

„Perverz hatalmi rendszer alakult ki, amivel egy időközi választáson értelmetlen szembeszállni, főleg egy ilyen tragikus választási vereség után” – ezzel indokolta a portálnak a KÉVE alelnöke, a Mindenki Magyarországa Mozgalom Zala megyei koordinátora, az Együtt korábbi politikusa, Molnár Tibor a távolmaradásukat. Hozzátette: nincs is most olyan helyi, aki ki merne állni a fideszes jelölttel szemben. Senki sem akarja kockáztatni a jó hírnevét, az egzisztenciáját. Ha pedig „véletlenül” nyerne is egy ellenzéki jelölt (aki a negyedik lehetne a képviselő-testületben), szembe találná magát 8 vagy 9 fideszes képviselővel – mondta.

Azért 8 vagy 9 fideszes lesz, mert haláleset miatt időközi választást tartanak a 8-as számú egyéni választókerületben is, ahol viszont lesz ellenzéki jelölt a DK-s Kovács Viktória személyében. Ő azt mondta, hogy az áprilisi választás után újra kell gondolni az ellenzékiséget. Szerinte is „értelmetlen tehetséges, jó szándékú embereket kitenni annak a mocskolódásnak, amit a fideszesektől kap az ember egy kampányban”. A politikus nem tartja rossz üzenetnek az ellenzéki szavazók felé, hogy nem indul senki Manningerrel szemben. „Nem lehet fejjel a falnak menni, most fel kell építeni embereket a következő választásra” – mondta. „Azért sem tartom rossz üzenetnek, mert a 8-as körzetben van ellenzéki  jelölt. Én, függetlenül a testület összetételétől, meg tudom valósítani az elképzeléseimet. Polgármesterként viszont meg van kötve az ember keze” – fogalmazott. Abban egészen biztos volt, hogy 2024-ben lesz ellenzéki jelölt a polgármester-választáson, és afelől sincsen kétsége, hogy az ellenzéki pártok ismét összeállnak majd.

Molnár Tibor azt elismerte, hogy a távolmaradás nem jó üzenet az ellenzéki szavazók felé, de szerinte most jót nem lehet csinálni. „Két opció van: vagy valaki elindul, és leverik, mint vak a poharat, vagy ha valami isteni csoda folytán nyer, akkor fél év alatt megbuktatják” – mondta. Hozzátette: „2024-ben oda lehet állni nyolc ellenzéki képviselővel és egy polgármesterjelölttel, és akkor lesz esélyünk arra, hogy mi szerezzük meg a többséget. Most a második félidő végén kellene beugranunk, ez egészen más”.

A momentumos Elekes István, a tavaszi közös jelölt azt mondta, hogy a pártja felkeresett több civilt is, hogy induljon, de egyikük sem vállalta. „Végignézték, ahogy engem pocskondiáztak, lejárató kampány folyik ellenem, és nemcsak erkölcsi, hanem anyagi károm is származott ebből. Ezt nem biztos, hogy bárki szeretné átélni” mondta a lehetséges okokról Elekes.