Political Capital: A legtöbb megyében pontosan a korábbi Jobbik-szavazók hiányoztak

Political Capital: A legtöbb megyében pontosan a korábbi Jobbik-szavazók hiányoztak

Jakab Péter Jobbik-elnök baloldali háttér
előtt (Fotó: Jakab Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Túl sokfélék az Orbán-kritikus szavazók ahhoz, hogy csak úgy egy táborba lennének terelhetőek – erre jutott friss gyorselemzésében a Political Capital, ami szerint a Jobbik szavazói például hiányozhattak az ellenzéki összefogástól. A szervezet szerint illúzió volt azt gondolni, hogy a párt korábbi szavazói egy irányba fognak szavazni a balközép pártokkal.

A Political Capital megállapította, amiről vasárnap este Török Gábor is írt, illetve amiről Karácsony Gergely beszélt: visszatért a centrális erőtér, a Fidesznek balról és jobbról is van ellenzéke. 

Kiderült továbbá a szervezet szerint, hogy nem született meg mégsem az ún. ellenzéki szavazó: „2018-ban (határon innen) összesen 1,6 millióan szavaztak az MSZP-Párbeszéd, a DK, az LMP, a Momentum és az Együtt listájára, a Jobbikéra pedig 1,1 millióan. Ehhez képest (98,96%-os feldolgozottság mellett) a hatpárti ellenzéki lista 2022-ben mindössze 1,8 millió voksot gyűjtött be. Úgy tűnik, illúzió volt azt feltételezni, hogy a 2018-as Jobbik szavazóinak jelentős része hajlandó lesz az egyesült ellenzék támogatására. Nagyobb részük vagy a Fidesznél vagy a Mi Hazánknál köthetett ki.” 

A Political Capital ellenőrizte is az idei, illetve a 2018-as listás szavazatokat, arra jutva, hogy a legtöbb megyében pontosan a korábbi Jobbik-szavazók hiányoztak. Ami szintén afelé mutat, hogy nem lehetett összeadogatni az akkori szavazatokat, bízva abban, hogy együttesen már legyőzik a Fideszt. 

A szervezet továbbá arra jutott: „Minél inkább alacsonyabb státuszú valaki, annál inkább igaz, hogy a biztonságot a 12 éve fennálló jelenlegi Orbán-rezsimmel azonosítja, az ellenzékben pedig csak a bizonytalanság kockázatát látja – ha érzékeli egyáltalán a létezését. Ugyanakkor az továbbra sem igaz, hogy a kormányoldalnak többségében vidéki és leszakadó társadalmi rétegekből kikerülő szavazói vannak, ahogy 2018-ban sem ez volt a helyzet, a Fidesz ugyanis minden társadalmi rétegben erős támogatottsággal rendelkezik.” 

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!