Politico: A Fidesz levélben mentegeti magát a Néppártnál az Index-ügy miatt

Politico: A Fidesz levélben mentegeti magát a Néppártnál az Index-ügy miatt

Az Index felmondásukat benyújtó munkatársai 2020. július 24-én (Fotó: Bődey János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes irat (angolul information sheet) került a Politico birtokába: ennek tanúsága szerint a Fidesz szükségét érzi annak, hogy belső levélben elmagyarázza uniós pártcsaládjának, az Európai Néppártnak (EEP), mi vezetett a legnagyobb magyar független hírportál, az Index.hu szerkesztőségének széteséséhez. A levelet a Politico a Brussels Playbook nevű hírlevelében tette közzé.

Az egyoldalas szöveg szerint lényegében azzal kezdődik, hogy a magyar kormány hivatalosan nem kommentálja magántulajdonban lévő cégek üzleti ügyeit. Mint írják, „a magyar ellenzék tévesen hivatkozik a magyar kormány politikai beavatkozására. Valójában az események egy magánvállalkozás üzleti ügyeinek következtében alakultak így, és a magyar kormány tartózkodik attól, hogy ilyen ügyeket kommentáljon”.

Az Index.hu körül történtek az iromány szerint úgy zajlottak, hogy június 21-e körül napvillágot láttak hírek arról, hogy a tulajdonos átszervezéseket fontolgatott a nyereségesség növelése érdekében. Ezután Dull Szabolcs főszerkesztőt a tulajdonosi oldalról az igazgatóság elnöke azért távolította el az igazgatóságból, mert „üzleti titkokat szivárogtatott ki egy versenytárs online portálnak”, és így „ elveszett a bizalom”. Egy hónappal később kezdeményezték Dull főszerkesztőként való menesztését is, ami miatt több mint 80 alkalmazott felmondott. Ez jelentős figyelmet irányított a történtekre, és „az ellenzék azt állítja, hogy ezek az események politikai beavatkozás hatására történtek”.

A továbbiakban a levél leszögezi, hogy „a magáncégek szabadon működnek Magyarországon”, és maguk hozzák üzleti döntéseiket, ez az ő saját felelősségük. Mint írják, az Index esetében a jövőbeni működésről belső vita alakult ki, és ez vezetett a vezetőségi döntésekhez. „A magántulajdonban lévő online hírportál főszerkesztőjének menesztése belső döntés volt, amely kizárólag a cég vezetőségére tartozik” – teszik hozzá. 

Mint hangsúlyozzák, a kormány nem kíván ilyen ügyeket kommentálni, ám a magyar ellenzék persze ezt is arra használja fel, hogy támadja a kormányt, és politikai beavatkozással vádolják, miközben a demokrácia végét látják ebben.

https://g8fip1kplyr33r3krz5b97d1-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2020/07/Information-sheet_Index_v4.pdf

„Mint már annyiszor a múltban, ez a vád is megalapozatlan és tények által nem alátámasztott” – állítja az írás. Az ellenzék által kezdeményezett „nevetséges vádaskodás és hisztéria újabb köréről van szó”, amely arra a rosszindulatú álhírkampányra emlékeztet, amely a Covid-19 idején bevezetett rendkívüli intézkedéseknél azt állította, hogy a magyar parlamentet felfüggesztették, miközben az végig ülésezett a pandémia hónapjai alatt. „Ez tisztán mutatja, hogy kezdenek kifogni az érvekből azok, akik a magyar kormányt a jogállamiság megsértésével vádolják, és most kétségbeesetten próbálják felelőssé tenni a kormányt egy magáncég belső ügyei miatt” – zárul a Politico által megszerzett levél.

Amennyiben az írás valóban a Fidesztől származik, érdekes fényt vet a pártban uralkodó eltérő narratívákra. Dömötör Csaba, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára egy keddi sajtótájékoztatón ugyanis a 444.hu kérdésére először csak annyit mondott, hogy a kormánynak nem dolga kommentálni magántulajdonban lévő szerkesztőségek belső vitáit.

Utána azonban mégis megtette: – Az Index esetében az érdekes, hogy a hírek szerint a volt főszerkesztő Dobrev Klárával is egyeztetett a napokban, tehát bővebb tájékoztatást ebben az ügyben Gyurcsány Ferenc pártja tud adni – fogalmazott.

Az elmúlt napokban a kormánypárti médiában rendre felmerült, hogy Gyurcsány Ferenc áll az Index szétesése mögött és Bodolai László, a portált tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke is arról írt egy zárt Facebook-csoportban, hogy „befutott több olyan infó, hogy (Dull) Szabolcs rendszeresen egyeztet magas rangú baloldali pártpolitikusokkal”. Dull Szabolcs erre is reagálva nevetségesnek nevezte ezt a verziót.