Politikai nyilatkozatban szúrna oda a Fidesz a német és a holland parlamentnek

Politikai nyilatkozatban szúrna oda a Fidesz a német és a holland parlamentnek

Budapest, 2022. július 11.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) az elhúzódó háború miatt kialakult európai gazdasági válságról, a háborús inflációról és az energiaárak alakulásáról ad tájékoztatást a Fidesz és a KDNP-frakciónak a parlamentben 2022. július 11-én. Orbán Viktor hangsúlyozta: válság idején is megvédjük a munkahelyeket, a családokat, a nyugdíjasokat és a rezsicsökkentést, ezért dolgozunk a következő hónapokban is. Balról Simicskó István, a KDNP, jobbról Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fische

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Politikai nyilatkozat elfogadására tettek javaslatot fideszes képviselők hétfőn a parlamentnek a Magyarország érdekeivel ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról – írta az MTI hétfőn.

Az indítvány felidézi, hogy a német Bundestag 2022. november 10-én, a holland parlament pedig 2022. november 17-én olyan indítványt fogadott el, amely a Magyarországgal szemben indított kondicionalitási eljáráshoz kapcsolódóan kétségbe vonta a megállapodás komolyságát. Kormánypárti képviselők azt kezdeményezik, hogy a magyar Országgyűlés ezzel kapcsolatban rögzítse: Magyarország elkötelezett az Európai Unió alapjául szolgáló értékek, valamint az unió pénzügyi érdekeinek védelme mellett, ezért az elmúlt hónapokban az Európai Bizottsággal való megegyezés eredményeképpen tizenhét vállalást tett és teljesített.

– Az Országgyűlés sajnálattal tapasztalja, hogy egyes tagállamok parlamenti többsége, a lojális együttműködés alapelvéből következő kölcsönös tiszteletet semmibe véve, és kilépve az uniós egyeztetések szabályozott, meghatározott szereplők között folyó kereteiből, a politikai nyomásgyakorlás eszközéhez folyamodik. Ez a magatartás sérti Magyarország szuverenitását, valamint az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 17. cikk (3) bekezdését, amely nem teszi lehetővé, hogy az Európai Bizottság tagjai utasításokat fogadjanak el tagállami intézményektől vagy más szervektől – áll a politikai nyilatkozatban, amely rámutat: az unió joga pontosan rögzíti azokat az eljárási szabályokat, és megjelöli azokat az uniós szerveket, amelyek révén ellenőrzik a tagállamoknak szerződés szerint járó uniós forrásokhoz való hozzáférés feltételeinek való megfelelést, „azonban Németországnak és Hollandiának ilyen joga nincs” .

A javaslat elfogadásával az Országgyűlés egyúttal visszautasítaná a német Bundestag és a holland parlament indítványában foglaltakat, „Németország és Hollandia zsarolását”, továbbá kiállna a hatályban lévő uniós szerződésekben foglalt jogokat és hatáskörmegosztást sértő kezdeményezésekkel szemben. A politikai nyilatkozattal az Országgyűlés felszólítaná a kormányt, hogy folytassa a tárgyalásokat az Európai Unióval, és Magyarország érdekeit minden jogszerű eszközzel érvényesítse.

A Demokratikus Koalíció (DK) hétfőn délelőtt már reagált is a kormánypártok kezdeményezésére jelezve: elutasítja a Fidesz parlamenti nyilatkozatát. A párt szerint „Orbán Viktor és a 12 éve tartó lopás miatt veszítheti el Magyarország az uniós támogatásokat, nem azok miatt, akik ezt szóvá teszik”. – Orbán Viktor úgy tesz, mint az a bűnöző, aki a lebukáskor nem önmagát, hanem az őt elkapó rendőröket hibáztatja. Valójában nem kellett volna ellopni az európai és a magyar állampolgárok pénzét, és akkor nem függesztenék fel a támogatásokat. Ahogy Orbán miatt van rezsiemelés, orbáni infláció és történelmi élelmiszerdrágulás, úgy Orbán miatt függeszthetik fel Magyarország uniós támogatásait is – írták.