Polt Péter karácsonyi üzenetében törvényről és igazságról beszélt, és Márait is idézte

Polt Péter karácsonyi üzenetében törvényről és igazságról beszélt, és Márait is idézte

Polt Péter karácsonyi videóüzenete Forrás: Magyarország Ügyészsége Youtube-csatornája

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Törvény és igazság, ennek a két fogalomnak a jegyében dolgozik Magyarország ügyészsége immár 150 éve – erről is beszélt Polt Péter legfőbb ügyész karácsonyi üzenetében. A Francois Villont, Voltaire-t és Márai Sándort idéző Polt alapvetően a kollégáit, munkatársait szólította meg az eddig példa nélküli videóüzenetében, amelyben kiemelte, hogy az ügyészség is alkalmazkodott a koronavírushoz, az ügyészség dolgozóinak 30 százaléka távmunkában látja el a feladatait. Igyekezett megnyugtatni kollégáit, hogy a járványügyi védekezéshez szükséges források rendelkezésre állnak. Ugyanakkor elismerte, az ügyészség tagjai között is megjelent a koronavírus: a fertőzésben 186-an betegedtek meg november végéig, és a fertőzés halálos áldozatot is követelt. Többek között erről beszélt

Értékelése szerint miközben a saját döntésünk alapján alapvető jogainkat korlátoztuk a vírus miatt, az emberek nagy többsége együttműködött a hatóságokkal. Polt szerint ez azt bizonyítja, hogy társadalmi szinten és az egyén szintjén is képesek voltak a magyarok alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

A legfőbb ügyész egy kicsit szakmázott is. Kiderült, hogy a büntetőeljárásokban lényegesen megnőtt a személyes jelenlétet nem igénylő eljárási formák, így főként a büntetővégzések száma. A gyakorlatban ez olyan ügyeket jelent, amelyekben a törvényi rendelkezések lehetővé teszik, hogy indítványra az ügyészség bírósági eljárás nélkül hozzon végzést. Ezek körét a veszélyhelyzettel és a járványügyi készültség rendelkezései jelentősen kibővítették – hívta fel a figyelmet Polt Péter. A büntetővégzés meghozatalára irányuló indítványok száma a vádemeléseken belül jelenleg 68 és 72 százalék között mozog. Ez jelentősen meghaladja a tavalyi 47,2 százalékos arányt – magyarázta. Továbbá indítványaikkal ösztönzik a telekommunikációs eszközök – ilyen például a távmeghallgatás – alkalmazását is a bírósági eljárásokban is.

Polt Péter beszélt az ügyészség szervezetének fejlesztéséről is. Emlékeztetett arra, hogy megújuláson megy keresztül az ügyészség kommunikációja. Ennek jegyében újult meg a nyomozóhatóság honlapja, és indították el közösségi csatornáikat, többek között a Youtube-on, ahol Polt év végi videóüzenetét is közzétették.