Portfólió: Furcsa dolgokra bukkantak a kínai vakcina kapcsán

Portfólió: Furcsa dolgokra bukkantak a kínai vakcina kapcsán

A Hszinhua hírügynökség által 2020. december 31-én közreadott képen egészségügyi dolgozó nézi a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik leányvállalata által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot tartalmazó fecskendőket a cég egyik pekingi üzemében december 25-én. A vakcina inaktivált, vagyis az emberi sejtekben szaporodásra nem képes vírust tartalmaz. Az oltóanyag feltételes forgalmazási engedélyt kapott Kínában. MTI/AP/Hszinhua hírügynökség/Zhang Yuwei

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyarországon forgalomba hozható koronavírus-vakcinák kapcsán az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapját böngészte a Portfólió. A nyugati vakcinák kapcsán több dokumentumot is találtak, akár a feltételes forgalomba hozatalról, vagy a Moderna esetében a jóváhagyási folyamatról is. Részletesen bemutatják a vakcinák hatékonyságát, és még azt is leírják, hogyan kell beadni őket.

Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban – amelyet az Európai Gyógyszerügynökség előtt néhány nappal engedélyezett a magyar hatóság – már kevesebb információ érhető el az OGYÉI honlapján.

Ami az orosz Szputnyik V vakcinát illeti, csak egyetlen akkor egyetlen közleményt dob ki a kereső, miszerint minden gyártási tételt külön ellenőriz majd a hatóság. Ezt azért adta ki az OGYÉI, mert a Népszava január végén megszellőztette, hogy el sem kezdődött a Szputnyik V hazai klinikai vizsgálata, a hazai engedélyt az orosz tesztek alapján adták meg.

Az OGYÉI-nél Sputnik V címen is lehet keresgélni, és így megtalálható az a közlemény, amelyben arról írnak, hogy Hadházy Ákos független képviselő álhírt gyártott az oltással kapcsolatban, és ezzel veszélyezteti az emberek egészségét.

Müller Cecília országos tiszti főorvos január végén közölte egy sajtótájékoztatón, hogy az OGYÉI engedélyezte a kínai Sinopharm vakcináját is. A vakcinából Magyarország 5 millió adagot vásárolt, ami 2,5 millió ember oltására elég, és a a következő 4 hónapban érkezik meg a Koronavírus.gov.hu hivatalos tájékoztató oldal szerint. Az OGYÉI honlapján azonban semmilyen hír, közlemény nem található a kínai vakcináról.

Az OGYÉI egyébként a Magyar Orvosi Kamarának (MOK) az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcina ügyében írt levelére – miszerint hozzák nyilvánosságra az orosz és a kínai vakcina engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, különös tekintettel az alkalmazási előiratra – reagálva közölte is, hogy a jelenlegi járványhelyzetben az intézet fokozott terhelésnek van kitéve.

„A dokumentumokat természetesen ilyen körülmények között is haladéktalanul nyilvánosságra hozzuk, még mielőtt a tömeges oltások az fenti két vakcinával elkezdődnének, tehát jóval mielőtt az orvos kollégáknak arra szüksége lenne” – válaszolták Kincses Gyula MOK-elnök érdeklődésére