Portfolió: már több mint ezer magyar jelentkezett zsoldosnak

Portfolió: már több mint ezer magyar jelentkezett zsoldosnak

Töltények fegyverhez (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 1000 ember jelentkezett már Magyarországon Bagjos Richárd katonai magánvállalatához (PMC), aki először tavaly júliusban jelentette be, hogy veszélyes területekre szeretne kivinni egy dubai központú cég megbízásából zsoldosokat. A Portfólió leült beszélgetni a biztonsági szakemberrel, akinek állítása szerint már épül a személyi állomány, szinte megvan a felszerelésük és nevük is van. 

Bagjos Richárd mindenekelőtt tisztázta, hogy valóban egy katonai magánvállalkozáshoz (PMC) toboroz, toborzott embereket Magyarországon, maga a cég viszont semmilyen szempontból nem magyar lesz, mindössze az állomány tagjait alkotják hazai szakemberek. Eddig 1017 ember jelentkezett zsoldosnak, közülük 600 emberrel gyakorlatilag rövid időn belül le tudnának szerződni és útnak indulni, ha ezt a körülmények megkívánják. A toborzásban egy volt terrorelhárító, egy volt rendőr és egy volt katonai elhárító is segít neki – tette hozzá. Minimum 3000–5000 dollár a havi fizetés, de van olyan szerepkör, amelyért havi tízezret sem sajnál kifizetni. 

A biztonsági szakember hangsúlyozta, hogy nem csupán lövészeket keresett a vállalkozáshoz, hanem tolmácsokat, rádiósokat, tűzoltókat, járművezetőket, egészségügyi szakembereket, IT-sokat és még két online kapcsolattartót is. Az állomány szelekciója folyamatban van, nyáron kezdődnek az összeszokást elősegítő tréningek. A jelentkezők 88 százaléka a fegyveres szerepkört célzott meg. ugyanakkor helikopterpilótát és rádiósokat még nem találtak.

A vállalat várhatóan az év végén kezdi meg a működését, ekkor lesz ismert a pontos tulajdonosi struktúra, egyelőre csak annyit tudni, hogy a többségi tulajdonos egy emírségekbeli központtal működő magánbiztonsági cég lesz, ezért jó esélyben Dubaiban vagy valamely offshore térségben jegyzik be a PMC-t is – írja a portál. 

A vállalatban lesz több magánvállalkozó is, mint tulajdonos / finanszírozó, köztük legalább egy magyar befektető is, akinek a nevét nem árulta el Bagjos Richárd. A beruházók öt éven belül szeretnének nyereséget látni. 

A szakember megerősítette a Portfóliónak: fegyveres szervezet lesznek és már gyakorlatilag be is szerezték fegyvereiket, járműveiket, személyi felszerelésüket, köztük kézifegyvereket, kroszmotorokat, repeszálló mellényeket és helikoptereket. Sokatmondó, hogy ezeket állítása szerint jelenleg egy grúziai lerakatban őrzik. 

S hogy milyen országokban kaphatnak megbízást? Többnyire kifejezetten magas kockázatú, instabil országokban, mint Irak, Szomália vagy Dél-Szudán. Megemlítette, hogy Tajvan képviseletének is tettek ajánlatot, illetve Nigériával is fel akarják venni a kapcsolatot.

Négyféle feladatot látnának el:

• kulcsfontosságú objektumok védelme,
• rendészeti feladatok, például bűnügyi helyszínelés, terrorcselekmények utáni területbiztosítás, crowd control,
• katonai feladatok, mint a határrendészet, járőrözés, fegyveres bűnözés visszaszorítása,
• gyors reagálású műveletek.

Bagjos hangsúlyozta: teljesen alaptalanok azok az összeesküvés-elméletek, miszerint a Falcon Forces egy olyan csoport lenne, amelyet a magyar kormány a honvédség helyett akar használni, hogy titokban külföldön érvényesítse „hatalmi ambícióit”. Leszögezte, hogy semmi közük a hazai politikai szereplőkhöz, sem a Magyar Honvédséghez, és nem Magyarországon fognak működni, hanem olyan műveleti területeken, ahol nem találkoznak magyar katonákkal. Semmilyen támogatást nem kapnak a magyar államtól, és semmiben nem egyeztetnek politikusokkal vagy a honvédséggel.