Portfolio: Meghosszabbíthatják a törlesztési moratóriumot

Portfolio: Meghosszabbíthatják a törlesztési moratóriumot

Hitelre várva a bank előtt (Fotó: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszülethettek a megállapodás főbb vonalai a törlesztési moratórium sorsáról a kormány, az MNB és a Magyar Bankszövetség között. Így például a jelenlegihez hasonló formájában a moratórium nem 2021. június 30-áig, hanem 2021. augusztus 31-áig maradhat fenn – állítja értesüléseire hivatkozva a Portfolio.

Arra is kitértek: úgy tudják, később is lesz lehetőség a moratórium igénybevételére, azonban már nem automatikus jelleggel, vagyis nem azok vehetik majd igénybe, akik passzívan benne maradnak (nem élnek az úgynevezett opt-out lehetőségével), hanem csak azok, akik jelentkeznek a bankjuknál, és belépnek vagy visszalépnek (opt-in). Megjegyezték: utóbbi lehetőségre információik szerint idén augusztus 31-ig lehet jelentkezni, és a jövő tavaszi választások után, 2022. június 30-án ér majd véget.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arról beszélt: a hitelmoratóriummal kapcsolatban nem született még döntés, a kormány tárgyal a Magyar Bankszövetséggel.