Portugál miniszterelnök: Nincs B terv a lengyel–magyar vétó esetére

Portugál miniszterelnök: Nincs B terv a lengyel–magyar vétó esetére

Az Európai Parlament brüsszeli ülésterme 2020. április 17-én, amikor a koronavírus-járvány miatt a plenáris ülést videókonferencia keretében tartják meg (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nem nyitható újra a német soros EU-elnökség és az Európai Parlament között létrejött megállapodás a jogállamisági mechanizmus szükségességéről az uniós keretköltségvetéssel és a helyreállítási alappal összefüggésben – jelentette ki Antonio Costa portugál miniszterelnök az Európai Unió januártól kezdődő soros portugál elnökségi programját bemutató szerdai sajtótájékoztatón az uniós parlamentben.

Costa hangsúlyozta: a kilátásba helyezett lengyel–magyar vétó esetében nincs B-terv, az eredeti terven kell dolgozni, hogy a soros német elnökség végre pontot tudjon a helyreállítási alappal és a hosszú távú uniós költségvetéssel kapcsolatos viták végére. Kiemelte: létfontosságú, hogy a következő decemberi EU-csúcson egyezség szülessen az uniós tagállamok vezetői között. Amennyiben az nem sikerül, akkor nem lesz jövő évi költségvetés, kevesebb lesz az uniós forrás, nem lesz gazdasági felépülés, tehát megbénul egész Európa.
– Senki sem akar ilyen bizonytalanságban élni, így remélem, minden tagállami vezető úgy vesz részt a következő tanácskozásunkon, hogy ezt észben tartja – fogalmazott.

A portugál miniszterelnök hangsúlyozta, hogy országa soros elnökségének programjában egy ellenállóbb, szociálisabb, digitálisabb és zöldebb EU előmozdítása áll, a program a helyreállítási alapra és a következő évi költségvetésre épül.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke egyetértett Costával arra vonatkozóan, hogy nincs szó B tervről. Mint mondta, a soros német EU-elnökség megbeszéléseket folytat a lengyel és a magyar kormánnyal a megállapodás megszületése érdekében. Abban az esetben, ha nem sikerül megegyezni, akkor mindent elölről kell kezdeni, és az csak késleltetné a gazdasági felépülést. – Az európai polgárok nem ezt várják tőlünk, és nem is ezt érdemlik – jelentette ki.