Porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Kiégett és sérült gépjárművek az M1-es autópályán Herceghalomnál, ahol öt kamion és 37 autó ütközött össze, mindkét irányban lezárták az autópályát 2023. március 11-én (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Viharos erejű szélre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat, erre hétfőn kell készülni.

A Facebook oldalukon azt írták, hogy a reggeli, délelőtti óráktól kezdve fokozatosan erősödik majd az északnyugati szél, a déli, kora délutáni órákra el is éri maximumát. Így nagy területen lehet viharos erejű, a síkvidékeken 70-80 kilométer/órás széllökések is előfordulhatnak. Ennél nagyobb szélsebességre a hegyvidéki területeken kell számítani, ott a 90-100 km/h-t is elérhetik, akár meg is haladhatják a széllökések. Az esti óráktól kissé mérséklődik a légmozgás, de még így is nagy területen lesz élénk, erős a szél.

A meteorológiai szolgálat arra is figyelmeztet, hogy ugyan a szelet, csapadékhullás előzi meg, de lehetnek olyan területek, amelyek kimaradhatnak az égi áldásból vagy csak kevés csapadék esik, így ismét kialakulhatnak lokális porviharok. Emiatt fokozottan kérik a közlekedők figyelmét, hogy mindig a forgalmi, az időjárási és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek.

Másfél hete az M1-es autópályán Herceghalom közelében a porvihar miatt történt tömegbaleset: öt kamion és 37 személygépkocsi ütközött össze, egy ember életét vesztette és több tucatnyian megsérültek.