Potápi Árpád János szerint ő lehet az egyik, akit kitiltottak Ukrajnából

Potápi Árpád János szerint ő lehet az egyik, akit kitiltottak Ukrajnából

Potápi Árpád János államtitkár előadása az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón (Fotó: Facebook/Nemzetpolitikai Államtitkárság)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Potápi Árpád János – a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárának – feltételezése szerint ő az egyik Ukrajnából kitiltott „magas rangú magyar tisztségviselő”. Egyre durvul a vita hazánk és Kijev között a vasárnapi helyhatóságok miatt.

Lapunk is beszámolt hétfőn arról, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek jelentette be: Ukrajna megtiltotta két magas rangú magyar tisztségviselő beutazását a helyhatósági választás alatt Kárpátalján folytatott „agitáció” miatt. Neveket nem közölt, de azt elmondta, hogy az egyik érintett a magyar Miniszterelnökség államtitkára.

Potápi Árpád János az MTI tudósítása szerint a Nemzetpolitikai Kutatóintézet tanácskozásán fogalmazott úgy kedden, hogy feltételezése szerint az egyik kitiltott személy ő, „a másikat még keresik”. Szavai szerint, ha egy 40 milliós ország tőle fél, az az erejét is megmutatja.

Az államtitkár egyúttal arról is beszélt, hogy történelmi győzelmet ért el a kárpátaljai magyarság az önkormányzati választásokon. Több Kárpát-medencei területet érintettek idén a választások, és ahol a magyarság összefogott, ott nem maradt el a siker. Mint mondta, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) a magyar kormány szövetségese, közösen mindent megtesznek annak érdekében, hogy a magyarság a szülőföldjén tudjon boldogulni. A további együttműködésben bízva minden segítséget felajánlott a KMKSZ-nek, és az ott élő magyarságnak.

A vasárnapi ukrán helyhatósági választások miatt az utóbbi napokban eldurvult a vita hazánk és keleti szomszédunk között. Az ukrán külügyminisztérium vasárnap este közleményében vádolta meg a magyar diplomáciát azzal, hogy közvetlenül beavatkozik az ukrán helyhatósági választásba, és emiatt „kemény reakciót” helyezett kilátásba. A fenyegetések alapja az volt, hogy Szijjártó Péter vasárnap közösségi oldalán biztatta a kárpátaljai magyarokat arra, hogy szavazzanak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség politikusaira és Babják Zoltán beregszászi polgármester-jelöltre.

Hétfőn meg is történt az első konkrét lépés, bekérették az ukrán külügyminisztériumba Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket adtak át neki. Ezt egyébként Szijjártó Péter nonszensznek nevezte. Ezt követte az ukrán külügyminiszter bejelentése a két kitiltottról. Sőt, megjegyezte azt is, hogy hogy más olyan magyar állampolgárok beutazási tilalmát is kezdeményezték, akik aktívan „beavatkoztak” Ukrajna belügyeibe a választás idején.