55 milliárdos kormányzati tenderen nyertek Balásy Gyula cégei

55 milliárdos kormányzati tenderen nyertek Balásy Gyula cégei

„Újraindítjuk a gazdaságot” feliratú kormányzati óriásplakátok Budapesten (Fotó: Dévényi István/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs nagy meglepetés, ezúttal is Balásy Gyula érdekeltségébe tartozó cégek nyertek a Nemzeti Komunikációs Hivatal (NKOH) rendezvényszervezési tenderén. A keretszerződés értéke nem kevesebb, mint 50 milliárd forint – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

A Rogán Antal propagandaminiszter felügyelete alá tartozó NKOH tavaly december 8-án írta ki az óriáspályázatot, állami és kormányzati cégek, intézmények rendezvényeinek megszervezésére: a szerződés nem csak a várható programok lebonyolításáról szól, a cateringet, a személyvédelmet és a rendezvényeket beharangozó reklámkampányokat is a győztesre bízták. A tender december 23-án délelőtt zárult, vagyis a kormányzati hivatal 12 munkanapot hagyott a karácsony előtti időszakban a pályázatra való felkészülésre. Ám a szemfüleseknek ennyi idő is elég volt.

 

A pályázatra két versenyző – a Moonlight Event Kft. és a Visual Europe Zrt. tandeme, valamint a Roxer Kommunikációs Ügynökség Kft – jelentkezett. A Moonlight Event tulajdonosa egyértelműen a kormány kedvenc médiavállalkozója, Balásy Gyula, de a Visual Europe is az ő holdudvarába tartozik, hiszen a cég fő tulajdonosa a közismerten Balásy-tulajdon New Land Media Kft.

Rókusfalvy cége ezúttal nem nyert

A Roxer sem esik éppen távol a zsíros kommunikációs megbízásoktól: a céget a kilencvenes évek egyik legismertebb rádiós műsorvezetője, Rókusfalvy Pál és testvére, Gábor vezetik. Két éve azzal kerültek a hírekbe, a 2,2 milliárd forintos reklámügynökségi keretszerződést nyertek el a New Land elől,  a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. pályázatán. Arról pedig a 24.hu emlékezett meg, hogy Rókusfalvy Pál 2003 óta Fidesz-tag, és vállalkozása gyümölcsöző üzleti kapcsolatot ápol a szintén kormányközelinek számító Valton Security-val.

Balásy cégei azonban ezúttal jobb ajánlatot tettek. A közbeszerzési dokumentumból kiderül, hogy a Moonlight és a Visual Europe egy éven át, szimultán több helyszínen is koordinálhat majd különböző programokat, és legalább ezer hivatal rendezvényszervezője lesz.

A keretmegállapodás automatikusan nem terjed ki a kormány által létrehozott egyetemi és más vagyonkezelői alapítványokra, de aggodalomra semmi ok, a közpénzt magánosító alapítványok és cégeik önként is csatlakozhatnak az 50 milliárdos beszerzéséhez.

Örök visszatérők

A nyertes tenderben a lehetséges alvállalkozók is megjelennek, köztük további két Balásy-cég, a már fent említett Valton Security, valamint a p2m Consulting Kft.

A p2m Consulting nem először tűnik fel a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderei körül. Mint az Átlátszó megírta, a vállalkozás, hasonló nevű társcégével (p2m Informatika) együtt tavaly óriásit tarolt az NKOH szervezetfejlesztési tenderén. A hivatal a mostanihoz kísértetiesen hasonló körülmények között, 30 milliárdos keretszerződést kötött a két p2m-céggel, egy nappal karácsony előtt.

 

Az ügy abban is hasonlít a mostani tenderre, hogy a Rogán felügyelete alatt álló kormányzati szerv akkor is csak 15 naptári napot hagyott a pályázatok benyújtására. A p2m Consulting amúgy már a vadászati világkiállítás reklámkampányában Balásy cégeinek alvállalkozójaként dolgozott.