Potom hetvenmilliárdért folytatja Mészáros cége a Testnevelési Egyetem építését

Potom hetvenmilliárdért folytatja Mészáros cége a Testnevelési Egyetem építését

Mészáros Lőrinc 2019. szeptember 28-án (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rekordösszegért dolgozhat a Mészáros Lőrinchez tartozó ZÁÉV Zrt. a Testnevelési Egyetem rekonstrukciójának második ütemében. Mint az uniós közbeszerzési értesítőből kiderül, a zalaegerszegi Mészáros-cég közel 69,8 milliárdos ajánlatával futott be az állami megrendelő, azaz a BMSK Zrt nyílt tenderén – a gigapályázatról a Magyar Építők számolt be először.

A ZÁÉV ezúttal az egyetem Alkotás utcai tömbjét és annak környezetét építené újjá: a 48 hónapos munka keretében vállalták, hogy többek között atlétikai csarnokot, uszodát, sporthotelt, lőteret és vívótermet, sőt történelmi parkot is létesítenek a komplexumban. A cég összesen 50 ezer négyzetméteres alapterületen dolgozik majd, melyből mintegy 30 ezer négyzetmétert foglalnak el a sportlétesítmények, több mint 13700 négyzetmétert a szálláshelyek, és összesen 6000 négyzetméternyi mélygarázs is épül.

A ZÁÉV mellett csak a Paár Attila érdekeltségének számító West Hungária Bau (WHB) indult a pályázaton, ám 72,8 milliárdos ajánlatukkal veszítettek a versenyben. Nem is az első alkalommal: a WHB-t vagy balszerencse kíséri a Testnevelési Egyetem beruházásai során, vagy jól bevált táncrendet láthatunk,  Paár cége eddig ugyanis mindig alulmaradt a munkákat sorozatosan elnyerő ZÁÉV-vel szemben.

A lassan öt éve tartó rekonstrukció értékét a kormány eredetileg 40 milliárd forintra becsülte, a költségek azonban brutálisan elszálltak, hiszen Mészáros cége a most elnyert pályázattal együtt 102,5 milliárd forintért vállalta a felújítás különböző ütemeit.

Ez az eredeti ár két és félszeresét jelenti, és nincs garancia arra, hogy az Alkotás utcai tömb építése közben nem merülnek fel majd váratlan többletkiadások. Tegyük hozzá, a Testnevelési Egyetem is csatlakozott a "modellváltó", azaz az alapítványi tulajdonba kerülő egyetemekhez, miközben a komplexum korszerűsítése közpénzből történik,