Problémákat okozhat a bankolásnál az orosz kötődés

Problémákat okozhat a bankolásnál az orosz kötődés

Az Erste egyik szegedi bankfiókja (Fotó: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tévedésből az Erste néhány ügyfele is áldozatául esett az orosz érintettségű állampolgárok bankolását korlátozó uniós szabályoknak – pedig jogszerűen, tartózkodási vagy letelepedési engedéllyel élnek Magyarországon. Köztük volt Tatjana és Daria, ők mesélték el, mit tapasztaltak és milyen információkat kapnak az ismerőseiktől.

Tévedésből mondta fel az Erste néhány Magyarországon élő orosz, ukrán vagy belarusz ügyfelének számláit – erről a bank számolt be, miután az érintettek a nyilvánossághoz fordultak. A nálunk élő külföldiek ugyanis azzal szembesültek, hogy a pénzintézet egy korábbi adategyeztetést követően váratlanul megszüntette a számlájukat. Olyan orosz, belarusz vagy ukrán állampolgárokról van szó, akik letelepedési, illetve tartózkodási engedéllyel vannak Magyarországon, ezért nem vonatkozhat rájuk az uniós szankció, amely jelentős korlátozásokat tartalmaz az orosz állampolgárok vagy Oroszországban lakóhellyel rendelkezők bankolását illetően. Az Erste sajtóközleményében – amit a Magyar Hangnak is elküldtek – arról tájékoztatott, hogy mintegy húsz ügyfél esetében hiba történt, amit korrigálni fognak. 

Az uniós rendelet egyébként úgy szól, hogy tilos betétet elfogadni orosz állampolgároktól vagy Oroszországban lakóhellyel rendelkező természetes személyektől, illetve oroszországi székhelyű jogi személyektől, szervezetektől vagy szervektől, ha összértéke hitelintézetenként meghaladja a százezer eurót. A szabály alóli kivételnek számítanak azok a természetes személyek – vagyis magánemberek – akik ideiglenes vagy állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek egy uniós országban. 

– Az Erste Banknak az Európa Tanács (EU) 2022/576 rendeletének 5b. cikke szerint kell felülvizsgálnia az orosz érintettségű személyek számlavezetését. Az áprilisban hatályba lépett rendelet alá a bank több mint 2500 orosz érintettségű ügyfeléből valamivel több mint 300 esik, akiket a pénzintézet többféle módszerrel (személyes megkeresés, levél) igyekezett értesíteni arról: további számlavezetésük feltétele, hogy igazolják az EU vagy az EGT  tagországaiban, illetőleg Svájcban meglévő állampolgárságukat, ideiglenes vagy állandó tartózkodási engedélyüket. A háromszáz ügyfél közül a banknál több mint húsz esetben éltek panasszal az üggyel kapcsolatos adminisztrációs technikai hiba miatt: ezek az ügyfelek ugyan a megfelelő igazolásokat bemutatták, de az automatikus felmondást mégis kézbesítették a számukra. A bank panaszkezelési eljárásában vizsgálja az ügyeket és állítja helyre a számlavezetést azokban az esetekben, ahol a felmondás indokolatlan volt – erre a panaszos esetek harmadában már sor is került. Az Erste Bank elnézést kér a téves kézbesítésekért és az okozott kellemetlenségekért az érintett ügyfelektől – írta a bank a Magyar Hangnak is megküldött közleményben.

Az érintettek között volt Tatjana is. Magyarországon élő orosz állampolgárként ő is megkapta – mint utóbb kiderült, a bank tévedése folytán – a felmondólevelet. Elmondása szerint az ügy nyilvánosságra kerülése után felhívták a banktól, és telefonon elnézést kértek tőle a hibáért, de – mint a Magyar Hangnak elmondta – megingott a bizalma az Erstében, ezért inkább másik bankhoz vándorolna.

Egy másik érintett, Daria, aki magyar férjével és gyermekével él Magyarországon, azt mondta: a mai napig nem nem kapott semmilyen értesítést, sem telefonhívást, sem üzenetet az Erste Banktól a hibával kapcsolatban, de sikerült az első felkeresett bankban új számlát nyitnia, így az élete megoldódott. A számlanyitáskor elmondása szerint néhány egyszerű kérdést kapott, például azt kellett elmondania, mi a foglalkozása.

Tatjana és Daria úgy tudja, az Ersténél történt hiba után más pénzintézetek is visszautasítottak Magyarországon élő orosz államapolgárokat, amikor új számlát akartak nyitni náluk. Olyan esetről viszont egyikük sem hallott, hogy más bankok is megszüntették volna olyan ügyfeleik számláját, akik az egykori Szovjetunió területén születtek.

A Magyar Hang több bankot is megkeresett, ám szinte mindegyik pénzintézet úgy reagált: nyithatnak náluk számlát letelepedési vagy tartózkodási engedéllyel Magyarországon tartózkodó orosz, illetve ukrán és belarusz állampolgárok is, és nem erősítették meg, hogy bármelyik potenciális ügyfelet visszautasítanák az állampolgársága miatt.

Az OTP Bank úgy nyilatkozott hogy „csak megfelelő feltételek” fennállása esetén nyithatnak náluk számlát a fenti országok – egyébként Magyarországon letelepedési vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező – állampolgárai. A számlanyitásnak az OTP-nél az is feltétel, hogy a leendő ügyfél „olyan tevékenységet és magyarországi kötődést igazoljon, ami a bank szárára kockázati szempontok alapján elfogadható” – áll a bank válaszában. Ennél részletesebben nem fejtették ki a feltételeket. A CIB Bank utalt arra, hogy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény ügyfél-átvilágításra vonatkozó szabályait és követelményeit is figyelembe veszik – igaz, ezek olyan szabályok, amelyeket magyar állampolgárságú ügyfeleknél is be kell tartania a bankoknak. – A CIB Banknál van lehetőség orosz, belarusz vagy ukrán állampolgársággal, de Magyarországon tartózkodási vagy letelepedési engedéllyel rendelkező lakossági ügyfeleknek bankszámlanyitásra. A bank mindig a vonatkozó jogszabályok rendelkezései szerint jár el – írták. – Bankunk a számlanyitások során minden esetben a vonatkozó jogszabályok és korlátozó intézkedések teljes körű betartásával jár el. Ennek megfelelően, ha rendelkeznek tartózkodási vagy letelepedési engedéllyel, amit kollégáink minden esetben egyedileg ellenőriznek, akkor az orosz, belarusz vagy ukrán állampolgárok is nyithatnak számlát bankunknál. Jelenleg nincs olyan jogszabály, amely ezt lehetetlenné tenné e három ország állampolgárai számára – írta az Unicredit Bank a Magyar Hangnak.

Frissítés:

Volt olyan bank is, amely csak a cikk megjelenése után küldte meg válaszát. A Magyar Bankholdingtól is érkezett válasz: azt írták, a Magyar Bankholding tagbankjainál van lehetősége számlanyitásra orosz, belarusz és ukrán állampolgároknak is. A Magyarországon letelepedési vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező ügyfeleknél válaszuk szerint ennek további feltétele nincsen, "amennyiben az ügyfél az ENSZ vagy EU tagországai számára előírt nemzetközi szankciós listákban nem érintett, továbbá megfelel a MKB Bank, illetve a Takarékbank ügyfélbefogadási szabályainak."

Címkék: bank, ukrajnai háború