Prőhle: A kulturális élet méregkeverői, szakácsai sokfelé mozognak

Prőhle: A kulturális élet méregkeverői, szakácsai sokfelé mozognak

Prőhle Gergely

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egészen elképesztő, ahogy „a szélsőjobb felől a polgári tábor felé közelítő figurák”, vagy korábbi III/III-as ügynökök rendkívüli elszántsággal képviselik azt, „ami ellen korábban vicsorogtak” – erről beszélt a Magyar Narancsnak adott interjújában a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) elbocsátott főigazgatója, Prőhle Gergely. Szerinte adott esetben ezt olyannal szemben művelik, aki közel harminc éve ugyanazt mondja.

Ennek ellenére úgy tapasztalja, a konzervatív oldalon sokan vannak „azok a józan, polgári gondolkodású értelmiségiek, akik számára rokonszenves, amit én ebben a polémiában képviseltem.” Illetve fontosnak tartja azt is, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely támogatta őt. A politikus hivatalához tartozik az a Habsburg Ottó Alapítvány, amit a jövőben Prőhle fog vezetni. Mint mondta, akár kárpótlás ez a kinevezés, akár nem, szívesen veszi a közös munkát. Egyébként is fontosnak tartja Habsburg Ottó hagyatékának, több száz folyóméter iratnak, fényképnek és könyvnek a feldolgozását.

Prőhle Gergely hajlik rá, hogy elfogadja a felkérést a Habsburg Ottó Alapítvány vezetésére | Magyar Hang

Hamarosan a Habsburg Ottó Alapítvány vezetői posztjára nevezhetik ki Prőhle Gergelyt, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) korábbi főigazgatóját - értesült a 24. A hírt akként erősítette meg Prőhle Gergely a Magyar Hangnak, hogy a Habsburg családtól szívhez szóló levelet, az alapítványtól pedig felkérést kapott a feladatra, és hajlik rá, hogy elfogadja azt.

Prőhle a támadások ellenére továbbra is hisz abban, hogy a kormány megérdemli a polgári jelzőt.

Én akkor is a polgári oldalhoz tartozom, ha azt látom, hogy ebben a politikai családban is van részeges rokon

– jegyezte meg. Úgy látja, ha a kommunikációs eszközök alapján ítélnénk meg valamely kormány politikáját, világszerte zavarba jönnénk. A PIM-et és a személyét ért megszólalásokról viszont megvan a karakteres véleménye: „a kulturális élet méregkeverői vagy inkább szakácsai sokfelé mozognak.” Leplezetlen utalás ez a volt főigazgató részéről a Magyar Idők cikksorozatát jegyző Szakács Árpádra, akinek írásai fontos szerepet játszottak abban, hogy megrendüljön a bizalom Prőhlében.

A kormánypárti lap Kinek a kulturális diktatúrája? című sorozatának szerzője arról írt, hogy bár a „liberális” művészek rendszeresen „diktatúráról” beszélnek, de továbbra is ők vannak kedvezményezetti helyzetben, amit szerinte mutatnak a PIM meghívásai és kiállításai is. Prőhle véleménye erről az, hogy „elnyomásról nincs szó, az elmúlt évek költségvetési támogatásainak fényében furcsa lenne ezt állítani. Olyat viszont tapasztaltam a nyugat-európai könyvpiacon, hogy például egy antológiába való bekerülésnek feltétele volt az, hogy valaki az Orbán-rezsimmel szembeálljon.” Ugyanakkor szerinte „ezt a helyzetet a harmadik kétharmadra hivatkozva durva politikai eszközökkel megváltoztatni inkább kontraproduktív.”

„Senki sem attól lesz jó író, hogy balliberális vagy konzervatív" | Magyar Hang

Saját mércét kell kialakítani, a jobboldalnak vissza kell szereznie a „balliberálisok" által eluralt kulturális területeket, vagyis a Magyar Tudományos Akadémiát, az egyetemeket, a színházakat, a galériákat, a zenei életet és a könyvkiadást - fogalmazta meg az új konzervatív kánonra vonatkozó elképzeléseit Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója a Magyar Idők hasábjain július 6-án.

Szóba került az is, hogy Prőhlét novemberben újra megválasztották az evangélikus egyház világi vezetőjének. A kérdésre, hogy mit szólt ahhoz, mikor lelkészük, Bolba Mária ellenzéki támogatással elindult egy választáson, azt mondta, nem tartotta szerencsésnek. „Semmilyen oldalon nem tartom szerencsésnek a pártpolitikai oldalra való keveredést” – nyilatkozta a Külügyminisztérium egykori államtitkára. Egyébként azt sem tartotta volna szerencsésnek, ha a fideszes Font Sándor kapja meg a pozíciót, de indulásának örült, mert így nem ellenfél nélkül nyerhetett.